Trump cere FED să coboare rata dobânzilor la "zero sau mai puţin"

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Donald Trump a criticat în repetate rânduri FED (Federal Reserve) pentru că a refuzat să-i asculte cerinţele pentru a reduce drastic rata dobânzii. Mai mult, preşedintele american a declarat că nu l-ar împiedica pe Jerome Powell să părăsească funcţia de preşedinte al Rezervei Federale, dacă acesta din urmă ar dori să demisioneze, într-o adresă publică atrăgând atenţia că "este mai rău pentru SUA decât Xi Jinping", liderul Partidului Comunist Chinez cu care Washingtonul se află în război comercial.

Preşedintele american a făcut miercuri un alt apel pe Twitter către Rezerva Federală, cerând reducerea ratei dobânzii şi să prelungească substanţial termenul.

La sfârşitul lunii iulie, Trump l-a acuzat pe preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, că „abandonează piaţa” pe fondul luptelor economice ale SUA cu China, UE şi alte ţări, refuzând să anunţe o nouă reducere „de lungă durată şi agresivă” a ratelor.

Înainte de aceasta, preşedintele american a declarat că are autoritatea de a-l concedia pe Powell, în ciuda faptului că FED este o entitate separată de guvern şi că mandatul de preşedinte al lui Powell nu expiră până în 2022.

Creată în 1913, Rezerva Federală este însărcinată cu guvernarea sistemului financiar al SUA, principalul său obiectiv fiind politica monetară. Fed acţionează ca o „bancă a băncilor”, având o autoritate imensă asupra pieţei financiare americane şi, datorită influenţei dolarului, a celei internaţionale. Autorităţile federale nu au jurisdicţie asupra organizaţiei care este o entitate privată şi aflată sub controlul strict al acţionarilor săi.