Trump se joacă iarăşi cu vorbele. Mass media democrată hiperventilează

Miliardarul american Donald Trump.
Miliardarul american Donald Trump. (Captură Foto)

Marţi, Donald Trump a declarat că susţinătorii celui de-al Doilea Amendament (care permite deţinerea de arme) ar putea să o împiedice pe Hillary Clinton să pună în aplicare o dezarmare în masă a americanilor, prin sectorul judiciar, dacă este aleasă. Candidatul prezidenţial republican a acuzat-o în repetate rânduri pe rivala sa democrată că urmăreşte să confişte armele americanilor. Clinton, totuşi, susţine că tot ceea ce doreşte sunt controale mai stricte într-o ţară unde 372 de atacuri armate s-au soldat cu 475 de morţi şi 1.870 de răniţi în 2015.

“Hillary doreşte să abolească, în esenţă, cel de-al Doilea Amendament”, a precizat Trump în Carolina de Nord, făcând referire la prevederea constituţională conform căreia “dreptul oamenilor de a păstra şi purta arme nu trebuie să fie încălcat”. El a adăugat: “Dacă îşi va alege judecătorii, nu veţi mai putea face nimic – deşi, susţinători ai celui de-al Doilea Amendament, poate reuşiţi să faceţi ceva, nu ştiu”.

Managerul campaniei lui Clinton l-a acuzat pe miliardar că încearcă să incite la violenţă. “Este simplu. Ceea ce spune Trump este periculos. O persoană care doreşte să devină preşedinte al Statelor Unite nu ar trebui să sugereze violenţa în niciun fel”, a scris Robby Mook într-o declaraţie.

Directorul de comunicaţii al campaniei lui Trump a declarat că republicanul nu a incitat la violenţă. “Oamenii care susţin cel de-al Doilea Amendament au un spirit uimitor şi sunt extrem de uniţi, ceea ce le oferă o mare putere politică”, a declarat Jason Miller. “Şi în acest an ei vor vota în număr record – şi nu pentru Hillary Clinton: vor vota pentru Donald Trump”.

Republicanul a susţinut, de asemenea, şi legile din Carolina de Nord privind cărţile de identitate pentru alegători după ce un tribunal federal a decis ca regulamentele statului reprezintă o barieră pentru participarea în democraţie, în special pentru alegătorii afro-americani. “De ce să nu avem cărţi de identitate pentru alegători?” şi-a întrebat Trump publicul. Apoi a declarat că el nu le va cere să voteze de 15 ori, implicând că Hillary Clinton o va face.

Avantajul lui Clinton creşte

Avantajul lui Clinton în campania prezidenţială americană din 2016 a crescut cu 4 puncte, conform unui sondaj realizat în 4-8 august de Reuters/Ipsos asupra a 1.152 de potenţiali alegători. Astfel, 42% dintre cei intervievaţi au favorizat-o pe Clinton iar 35% pe l-au preferat pe Trump, conform sondajului, care are un interval de credibilitate de plus-minus 3 puncte procentuale. Restul intervievaţilor au declarat că vor alege alţi candidaţi, nu vor vota, nu sunt decişi sau au refuzat să răspundă.

Clinton conduce cu 15% în rândul alegătorilor înregistraţi – o creştere de la aproximativ 5% cât a fost raportat joia trecută, conform sondajului.

Candidatul libertarian Gary Johnson se află pe locul trei în sondajul publicat marţi, cu aproximativ 8%, faţă de 6% joia trecută. Iar Jill Stein din Partidul Verzilor a obţinut aproximativ 2%.