Tribunalul khmerilor rosii din Cambodgia atrage noi critici
In Cambodgia exista controverse continue cu privire la instanta sprijinita de Organizatia Natiunilor Unite care are drept scop aducerea in fata justitiei a membrilor fostului guvern al khmerilor rosii. Tribunalul este primul de acest gen, care permite victimelor sa participle la procedura.
Urmarirea penala a membrilor khmerilor rosii
Judecatorul german Siegfried Blunk - care a fost desemnat de Organizatia Natiunilor Unite - si omologul sau din Cambodgia, You Bunleng, au atras primele critici in aprilie, pentru inchiderea anchetei in cel de-al treilea caz al instantei impotriva a doi lideri militari seniori ai khmerilor rosii, suspectati de mii de decese. O mare parte a personalului international a demisionat dupa ce cazul a fost clasat.
Desi Cazul Trei este inca in curs de examinare de catre instanta de judecata, judecatorii stabilesc acum care victime pot participa in calitate de parti civile.
Cereri respinse
Judecatorii au respins recent cererile a cel putin trei persoane care doresc sa participe in calitate de victime. Una este o femeie cambodgiana al carei sot a fost pus la munca grea si apoi a fost executat de khmerii rosii.
In motivarea respingerii judecatorii au sustinut ca pretinderea de daune morale de catre aceasta femeie era "foarte putin probabil sa fie adevarata." Ei au definit, de asemenea, cerinta de daune "directe" atat de restrans, incat sa excluda alte persoane decat victima reala.
Avocatul reclamantei este Silke Studzinsky, care descrie decizia ca scandaloasa. Vorbind pe Skype, Studzinsky explica de ce ea a facut apel impotriva hotararii.
"Niciunul dintre motive nu are temei juridic. Primul motiv exprima faptul ca clientul nostru este doar o victima indirecta si (este), prin urmare, respinsa", a afirmat Studzinsky.
Studzinsky sustine ca este "un nonsens", deoarece victime indirecte au fost permise in primele doua cazuri ale tribunalului - de fapt, clienta ei a fost parte civila in aceste cazuri, ceea ce face aceasta respingere chiar mai greu de inteles.
Rationament pus sub semnul intrebarii
Anne Heindel este consilier juridic al organizatiei de cercetare a genocidului din Phnom Penh, numita Centrul de Documentare din Cambodgia.
Ea spune ca motivarea respingerii cererii de parte civila nu a reusit sa indeplineasca standardele minime. "Din nou, e vorba doar de un rationament juridic distorsionat. Este in mod clar un proces orientat spre rezultate. Acesta nu respecta standardele minime de rationament juridic, si, sincer, e hotararea cel mai prost motivata pe care am citit-o vreodata", a spus Heindel.
Heindel acuza judecatorii de aplicarea unor standarde legale care nu se potrivesc cu jurisprudenta instantei, sau a oricarei alte autoritati legale aplicabile partilor civile.
Ea sustine ca se pare ca ei incearca sa excluda participarea oricarei personae care nu a fost o victima directa. "Si, este clar si bine stabilit ca membrii apropiati ai familiei sunt recunoscuti ca victime si pot participa in aceste conditii," a adaugat Heindel. "Deci, nu exista niciun precedent nicaieri care sa sprijine rationamentul juridic al acestei decizii."
Cazul Trei
Peste 300 de persoane au solicitat sa fie acceptate in calitate de parti civile in cazul trei. Judecatorii au refuzat sa spuna cat de multe dintre aceste persoane au fost acceptate sau respinse.
Desi judecatorii implicati in caz au refuzat in mare masura sa-si apere deciziile lor, oficialii instantei spun ca este inca prematur sa se judece activitatea acesteia.
Lars Olsen este purtatorul de cuvant al tribunalului. El a vorbit, la inceputul acestei luni la Clubul Corespondentilor Afacerilor Externe din Tailanda.
"Temeinicia si hotararea finala asupra faptului daca aceasta instanta a meritat banii, eforturile si resursele alocate vor trebui sa astepte pana cand vom ajunge la final ", a afirmat Lars. "Si atunci veti sti, de fapt, ce s-a intamplat, care a fost sfarsitul jocului si daca a meritat. Pana atunci, nu facem decat sa speculam."
Cand a fost intrebat despre cele mai recente controverse cu privire la deciziile judecatorilor, Olsen a declarat ca aceste decizii sunt supuse recursului si ca procesul este in curs de desfasurare.
In timp ce victimele khmerilor rosii au de lucru cu instanta, observatori externi fac apel la Organizatia Natiunilor Unite pentru a investiga activitatea judecatorilor.
Observatori din afara care sa monitorizeze tribunalul
Open Society Justice Initiative, care a monitorizat tribunalul de la crearea sa, a emis critici dure ale deciziilor, spunand ca acestea incalca normele legale de baza si pun sub semnul intrebarii independenta si competenta judecatorilor de investigatie.
Clair Duffy este un observator al proceselor din partea Open Society Justice Initiative (OSJI). Ea a solicitat Organizatiei Natiunilor Unite sa investigheze instanta de judecata. "Cel mai recent au avut loc un sir intreg de decizii ale judecatorilor de investigatie care nu indeplinesc cerintele de baza sau nu adera la standardele internationale sau chiar nu se conformeaza cu propria jurisprudenta prealabila a instantei," a declarat ea.
Aceasta este a doua oara cand OSJI a facut apel la Natiunile Unite pentru o ancheta, dar pana in prezent ONU nu a dat niciun indiciu ca intentioneaza sa faca acest lucru.
Martin Nesirky, purtator de cuvant al Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, a declarat prin e-mail ca Organizatia Natiunilor Unite se asteapta ca procesul judiciar sa fie liber de interferente externe. El a scris ca ONU nu va comenta cu privire la aspectele judiciare, inclusiv recursurile partilor civile.
Nesirky nu a raspuns la intrebarea daca judecatorul numit de ONU, Siegfried Blunk, are in continuare sprijinul lui Ban si al ONU.
Tribunalul khmerilor rosii va judeca liderii comunisti pentru fiecare crima
Decizia inseamna ca tribunalul va efectua o serie de procese mai mici pentru toti cei patru inculpati, mai degraba decat un proces complicat si de lunga durata.