Tribunal turc arestează oficial 9 angajaţi ai ziarului de opoziţie Cumhuriyet

Nouă angajaţi ai ziarului turcesc de opoziţie Cumhuriyet, inclusiv redactorul său şef, au fost arestaţi în mod oficial.
(Captură Foto)

Un tribunal din Istanbul a decis sâmbătă arestarea oficială a 9 angajaţi ai ziarului Cumhuriyet înaintea de a începe procesele.

Cei nouă care au fost plasaţi sub arest după ce au fost reţinuţi la începutul acestei săptămâni sunt: redactorul şef Murat Sabuncu, caricaturistul Musa Kart şi editorialistul Kadri Gursel. Ei sunt acuzaţi de asociere cu militanţii kurzi şi clericul musulman din SUA Fethullah Gulen, pe care Ankara îl învinuieşte de orchestrarea loviturii de stat eşuate în Turcia în 15 iulie.

Ziarul Cumhuriyet a negat toate acuzaţiile penale formulate împotriva lui, în condiţiile în care Turcia restricţionează accesul la Internet, în special la platforme sociale precum Twitter şi Facebook, accesul la Internetul mobil fiind de asemenea restricţionat ocazional. Washingtonul şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la limitarea libertăţii de exprimare. Cumhuriyet, care a continuat să publice în această săptămână în ciuda detenţiilor, a confirmat arestările oficiale ale personalului şi conducerii sale şi a publicat un articol pe website-ul său în care a declarat că istorie va considera aceste măsuri ruşinoase.

Agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu a declarat că autorităţile au emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru fostul redactor şef al ziarului, Can Dunar, care a fost condamnat în luna mai a acestui an la cinci ani de închisoare pentru publicarea unor rapoarte privind presupusa vânzare ilegală de arme de către autorităţile turce către rebelii sirieni. Jurnalistul a făcut apel. Dündar a părăsit Turcia după puciul eşuat din luna iulie, susţinând că nu va avea parte de un proces corect, iar în prezent locuieşte în Berlin.

Înfiinţat în 1924, fiind cel mai vechi ziar din Republică turcă, Cumhuriyet a fost criticat de Erdogan şi de Partidul de guvernământ cu rădăcini în islamite Dreptate şi Justiţie (AKP), al cărui co-fondator este.

De la puciul eşuat din luna iulie, 170 de ziare, reviste, posturi de televiziune şi agenţii de ştiri au fost închise, lăsând 2.500 de jurnalişti fără loc de muncă, a declarat o asociaţie turcă a jurnaliştilor.

Arestarea oficială a celor 9 membri ai Cumhuriyet a avut loc după ce autorităţile turce au arestat cel puţin 12 politicieni pro-kurzi din Partidul Democrat al Poporului (HDP). Liderii occidentali şi grupurile pentru drepturile omului au condamnat arestările.

Criticii guvernului au susţinut că actuala campanie de suprimare a persoanelor implicate sau suspectate de implicare în puciul eşuat este folosită pentru a reduce la tăcere opoziţia (în învăţământ, cultură, forţe de ordine, sectorul politic şi nu în ultimul rând în mass media) din Turcia, ţară membră NATO care încă aspiră să adere la Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe