Tribunal rus: Navalnîi şi aliaţii săi, loviţi cu penalităţi de 1,4 milioane USD

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Un tribunal rus a decis, luni, ca liderul opoziţiei Alexei Navalnîi şi aliaţii lui să plătească 1,4 milioane USD în daune, o lovitură adusă grupului criticului de la Kremlin, ale cărui conturi bancare au fost îngheţate pe fondul unei persecuţii totale a guvernului, după cum afirmă acesta.

Curtea de Arbitraj de la Moscova le-a ordonat lui Navalnîi, Fundaţiei sale anticorupţie şi aliatului Liubov Sobol să plătească fiecare 29 milioane de ruble (455.000 USD) pentru calomnierea companiei de catering din Moscova Schoolchild, a declarat Kira Iarmiş, purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi.

Ordonanţa judecătorească este o lovitură pentru Navalnîi şi aliaţii săi, care au ajutat la organizarea unor proteste mari în capitala Rusiei în această vară, dar acum se confruntă cu o serie de procese intentate de poliţie şi firme de stat - care solicită daune şi despăgubiri în urma mitingurilor.

Criticii Kremlinului susţin că procesele, precum şi o serie de raiduri ale poliţiei, sunt parte a unei campanii coordonate menite să blocheze activităţile dizidenţilor ruşi.

Procurorii ruşi au deschis o anchetă penală pentru o presupusă spălare de bani - suma fiind estimată la 1 miliard de ruble (15 milioane USD) - de către Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi. De asemenea, au îngheţat o serie de conturi bancare legate de aceasta.

Luni, instanţa din Moscova a declarat că Navalnîi şi aliaţii săi au provocat daune morale companiei Moscova Schoolchild şi i-au ordonat grupului său să şteargă un videoclip în care se punea la îndoială calitatea mâncării servite clienţilor, a raportat agenţia de presă TASS.

Navalnîi a contestat hotărârea judecătorească. "Cazurile de dizenterie au fost dovedite folosind documente. Dar noi trebuie să plătim", a scris el pe reţelele de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe