Trei şefi de poliţie din Bistriţa-Năsăud au ajuns după gratii

(photos.com)

Magistraţii Tribunalului Cluj au decis marţi seară arestarea preventivă a şefului Poliţiei Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, a şefului Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş şi a şefului Poliţei Năsăud, Leon Anton Cloşcă, acuzaţi de abuz în serviciu după ce ar fi pretins şi primit, în mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate în teren.

Procurorii DNA au informat, în cadrul unui comunicat de presă citat de b1.ro, că Ioan Mureşan este acuzat de mai multe acte de abuz în serviciu în schimbul obţinerii de foloase necuvenite, săvârşite în perioada iunie-noiembrie 2014, unele dintre acestea fiind comise în colaborare cu şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Emil Hasnăş, şi cu şeful Poliţiei Năsăud, Leon Anton Cloşcă.

Şefului Poliţiei Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan

Potrivit DNA, pe 20 august, 29 septembrie şi 12 octombrie 2014 Mureşan ar fi participat la falsificarea actelor de constatare şi raportare a unor accidente rutiere cu victime: decedaţi şi răniţi. Totodată, Mureşan şi-a înmatriculat ilegal şi o maşină, fiind ajutat de şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Emil Hasnăş, prejudiciind astfel statul cu 4.000 de euro.

Procurorii mai susţin că şeful IPJ şi-a încălcat de trei ori atribuţiile de serviciu în cursul lunii august, comunicând unor persoane private date confidenţiale obţinute în cadrul activităţilor de serviciu, iar cu altă ocazie, pe 30 iunie, a intervenit abuziv în activitatea unor poliţişti subordonaţi, pentru ca aceştia să nu constate şi să nu sancţioneze contravenţii la regimul circulaţiei rutiere, dar anchetatorii au găsit şi un caz în care el a muşamalizat un accident rutier grav produs de un şef de post.

"Un caz de participare la ascunderea unui accident rutier săvârşit de un şef de post, în care a fost vătămată o minoră de 8 ani, care a suferit mai multe fracturi în zona capului şi a feţei, nefiind întocmite acte de constatare, sesizare sau raportare cu privire la respectivul accident rutier: în perioada 4 noiembrie 2014 -10 noiembrie 2014", reiese din documentul citat.

DNA a mai constatat că Mureşan a intervenit abuziv de trei ori în activitatea de urmărire penală desfăşurată în dosare penale aflate în lucru la poliţişti din subordine, în scopul avantajării frauduloase a unora dintre părţile din respectivele dosare, în perioada 4-8 august 2014, în 8 august 2014, precum şi în perioada 3-6 octombrie 2014.

"În cazul din perioada 4-8 august 2014, inculpatul Mureşan Ioan Ovidiu (împreună cu Hasnăş Roberto Emil) a acţionat pentru determinarea unui expert tehnic auto în vederea efectuării unui supliment de expertiză, pentru a reţine vinovăţia exclusivă a uneia dintre părţile dosarului. În cazul din 8 august 2014, inculpatul a acţionat prin intimidarea unui subaltern, pentru a stopa cercetările efectuate într-un dosar de urmărire penală. În cazul din perioada 3-6 octombrie 2014, inculpatul a intervenit asupra unui subaltern pentru a stopa cercetările efectuate într-un dosar de urmărire penală, intervenţia fiind efectuată la cererea unui primar", mai transmite DNA.

Procurorii anticorupţie susţine că Mureşan i-a solicitat acestui primar să îşi folosească influenţa politică pentru schimbarea din funcţie a unor poliţişti care nu îl ajutau suficient în săvârşirea ilegalităţilor.

În comunicatul DNA se mai arată că Ioan Mureşan a dispus să nu fie luate măsurile legale după ce un nepot al său a produs un accident rutier soldat cu doi răniţi, în 30 august, în acest caz Mureşan fiind ajutat de şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Emil Hasnăş. În plus, şeful IPJ Bistriţa-Năsăud şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi în 29 septembrie 2014, când şi-a determinat trei angajaţi aflaţi în subordine să falsifice acte care aveau legătură cu o cercetare administrativă derulată în instituţie.

Şefului Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş

Procurorii susţin că şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Emil Hasnăş, a săvârşit, în perioada iunie-noiembrie 2014, nu mai puţin de 48 de acte de abuz în serviciu.

Investigatorii au identificat zece cazuri în care Hasnăş a participat la falsificarea actelor de constatare şi raportare a unor accidente rutiere soldate cu morţi şi răniţi, în perioada iunie-octombrie 2014, în unele din aceste cazuri cerându-le poliţiştilor din subordine să determine părţile şi martorii să dea declaraţii mincinoase.

Hasnăş ar fi intervenit abuziv de 27 de ori în activitatea unor poliţişti subordonaţi, pentru ca aceştia să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu constate contravenţii rutiere, iar de alte cinci ori şi-a încălcat atribuţiile de serviciu determinând mai multe persoane care au încălcat regulile de circulaţie să nu le predea poliţiştilor permisele de conducere.

DNA mai arată că multe dintre actele de abuz în serviciu erau săvârşite de Hasnăş în colaborare cu şeful IPJ şi cu şeful Poliţiei Năsăud. Astfel, procurorii au identificat, în luna august, trei cazuri de intervenţii abuzive în activitatea poliţiştilor din subordinea sa, care aveau dosare penale în lucru, şi un caz de abuz în serviciu pe care Hasnăş l-a săvârşit la intervenţia şefului Poliţiei Năsăud, Leon Anton Cloşcă.

"În cazul din perioada 4-8 august 2014, Hasnăş Roberto Emil (la solicitarea inspectorului şef Mureşan Ioan Ovidiu) a acţionat pentru determinarea unui expert tehnic auto în vederea efectuării unui supliment de expertiză, pentru a reţine vinovăţia exclusivă a uneia dintre părţile dosarului (...); la intervenţia inculpatului Cloşcă Leon Anton, în sensul reducerii nemotivate a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule, pentru un contravenient: la data de 4 septembrie 2014", se arată în comunicatul procurorilor.

Şeful Poliţei Năsăud, Leon Anton Cloşcă

În cazul lui Leon Anton Cloşcă, procurorii anticorupţie au reţinut 24 de acte de abuz în serviciu, pentru obţinerea de foloase necuvenite, majoritatea infracţiunilor constând în falsificarea actelor de constatare a accidentelor rutiere, intervenţii abuzive în rândul subalternilor ca să soluţioneze favorabil anumite dosare penale sau acte de ascundere a accidentelor rutiere grave.

Potrivit DNA, Cloşcă este acuzat că în perioada iunie-noiembrie 2014 a organizat şi a condus efectiv activitatea unei păstrăvării, a comercializat cantităţi însemnate de peşte, a cumpărat şi a vândut, în mod repetat, produse piscicole (furaj pentru păstrăv, medicamente piscicole), s-a ocupat de emiterea/primirea facturilor şi de încasarea contravalorii acestora.