Trei parlamentari români, vizaţi de o grupare globală de spionaj a Chinei

Soldat chinez stă de gardă în Piaţa Tiananmen din Beijing, în faţa portretului dictatorului Mao Zedong (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
27.03.2024

Trei parlamentari din România au fost vizaţi de un grup de hackeri susţinut de guvernul comunist chinez, cei trei făcând parte dintr-un grup internaţional critic la adresa Beijingului. SUA şi Marea Britanie afirmă că grupul a acţionat global, ca să strângă date despre guverne, politicieni sau alegători, relatează Europa Liberă.

Autorităţile de la Washington, Londra şi Wellington au acuzat, în ultimele două zile, că hackeri susţinuţi de China le-ar fi vizat populaţia sau guvernele pentru a obţine informaţii despre alegeri, politicieni sau mediul de afaceri.

Potrivit sursei citate, printre politicienii vizaţi de această campanie globală de spionaj cibernetic sunt şi trei din România, reiese dintr-un rechizitoriu întocmit de Departamentul de Justiţie al SUA. În urma raportului, publicat luni seara, şapte hackeri chinezi sunt daţi în urmărire internaţională de FBI şi au fost trimişi în judecată.

Deputaţii Cătălin Teniţă (REPER), Alexandru Muraru (PNL) şi fostul deputat Pavel Popescu (PNL) sunt policitienii români intraţi în atenţia hackerilor chinezi.

Conform site-ului citat, deputaţii români ar fi căzut victime ale unei campanii de spionaj pusă la cale de un grup de hackeri intitulat APT31 împotriva Alianţei Interparlamentare pentru China, un grup internaţional din care fac parte mai mulţi parlamentari şi care se preocupă de modul în care ţările democratice ar trebui să se raporteze la China.

Acest grup a intrat în vizorul Beijingului pentru discursurile critice la adresa regimului comunist chinez şi acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului aduse acestuia.

De asemenea, surse Europa Liberă au precizat că unii dintre politicienii români din IPAC au fost contactaţi de serviciile secrete din România, care voiau să verifice dacă au primit email-uri de la hackerii chinezi.

Contactat de publicaţia citată, deputatul PNL Alexandru Muraru spune că nu îşi aminteşte să fi primit sau să fi deschis un astfel de email, dar că nu e surprins că membri IPAC au fost ţinte ale hackerilor susţinuţi de guvernul de la Beijing.

“În întâlnirile noastre, care au loc de câteva ori pe an, în diferite formule, am fost avertizaţi în repetate rânduri despre ceea ce încearcă oficialii statului chinez să facă. Începând cu trimiterea de mesaje, e-mailuri, sub destinatari falşi, care seamănă aparent cu IPAC, ceea ce reprezintă, de fapt, o targetare iminentă, directă şi constantă a noastră.

Nu pot accepta că un stat totalitar, care suprimă orice libertate individuală şi drepturile omului, vine în instituţiile româneşti şi intimidează oficiali ai statului român. Ce s-ar întâmpla dacă Federaţia Rusă, prin ambasada sa la Bucureşti, şi-ar permite să facă aşa ceva? Ar ieşi un scandal imens”, a declarat Alexandru Muraru.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor