Trei bărbaţi sechestraţi de peste 12 ani la o stână, în condiţii de "degradare absolută". Au fost eliberaţi joi

Ciobanii aduc oile la adapat in apropiere de satul Dichiseni. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Ana Ion
19.07.2024

Trei persoane ţinute practic prizoniere la o stână au fost eliberate joi de Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi din sclavia în care se aflau de 12, 14, respectiv 17 ani. La eliberarea lor a participat şi navigatorul de la „Justice and Care România”.

Victimele - trei bărbaţi - erau sechestrate, abuzate, înfometate, bătute şi exploatate la stână, iar condiţiile de trai în care acestea au fost găsite sunt echivalente cu tortura şi "degradarea absolută", potrivit unui comunicat al organizaţiei „Justice and Care România”.

Pierduţi în mijlocul unui câmp, cei trei bărbaţi au fost ademeniţi cu peste 12 ani în urmă să vină să lucreze contra unei sume de bani la paza şi îngrijirea animalelor, se arată în comunicatul preluat de TVR Info.

Aceştia au fost sechestraţi, bătuţi cu furca, picioarele, ciomagul, supuşi la munci grele fără pauză sau hrană, refuzaţi de la orice sprijin şi asistenţă medicală, când au suferit de diferite boli şi torturaţi atunci când au încercat să evadeze. Tentativele de evadare au fost întotdeauna zădărnicite de complicitatea implicită sau explicită a diferiţilor oameni din comunitate care raportau "stăpânului" încercarea de fugă.

Cu un trecut dramatic şi fără familii, victimele sunt în prezent audiate de poliţie şi DIICOT, iar Justice and Care România le sprijină cu asistenţă directă, servicii medicale, igienizare, identificare cazare, asigurare mijloace de comunicaţie, servicii de sprijin şi consiliere. De asemenea, navigatorul Justice and Care însoţeşte, ca de fiecare dată, victimele la audierile de la poliţie pentru sprijin emoţional şi facilitarea dialogului cu organele de aplicare a legii, graţie deschiderii BCCO Iaşi, care a creat un model de bună practică din perspectiva abordării orientate pe victimă.

15% dintre victimele traficului de persoane identificate în anul 2023, au fost exploatate prin muncă. Se constată astfel o creştere a numărului de victime exploatate în diferite munci în mediul rural, marea majoritate în România. Peste 60% dintre cazurile de exploatare prin muncă au avut loc pe teritoriul României. La nivel naţional, în anul precedent au fost oficial înregistrate 451 de victime, însă această cifră reprezintă doar dimensiunea vizibilă a acestui fenomen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor