Maia Sandu: „Moldova poate avea viitor doar dacă ne vom uni împotriva corupţiei”

Majoritatea cetăţenilor R. Moldova consideră corupţia una dintre cele mai grave probleme, care duce spre o economie slabă, sufocată de monopoluri ilegale şi de justiţia controlată, afirmă Maia Sandu.
Corupţia în Moldova
Corupţia în Moldova (facebook.com)

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Corupţiei, fostul premier Maia Sandu constată că principala cauză a necazurilor cetăţenilor R. Moldova este corupţia. „Ca să reuşim să construim bunăstare la noi acasă trebuie, în primul rând, să învingem corupţia.”

În opinia fostului prim-ministru, corupţia înseamnă sărăcie, mai puţine locuri de muncă şi salarii mai mici. Mai puţini bani alocaţi de la bugetul de stat pentru cei care nu mai pot munci dintr-un motiv sau altul. O economie slabă, sufocată de monopoluri ilegale şi de justiţia controlată.

De asemenea, corupţia înseamnă acces redus la servicii de educaţie şi de sănătate de calitate, drumuri proaste, nedreptate, nesiguranţa zilei de mâine, migraţie, stat slab, care nu-şi poate îndeplini datoriile de bază faţă de cetăţeni.

„Mai mult de jumătate dintre cetăţenii ţării consideră corupţia una dintre cele mai grave probleme. Lupta noastră împotriva corupţiei nu este uşoară.

Timp de aproape trei decenii, corupţii au făcut front comun, apărându-se unii pe alţii, promovând în funcţii procurori, judecători, miniştri care să le protejeze schemele de corupţie şi să-i scoată basma curată din afacerile lor murdare”, a adăugat politiciana.

Guvernul pe care l-a condus a fost demis de cei care vor să protejeze corupţia, susţine Maia Sandu precizând că aceştia s-au speriat că în fruntea Procuraturii Generale va ajunge un om care le va opri schemele de corupţie, le va confisca averile obţinute ilegal şi îi va trimite în spatele gratiilor.

„S-au speriat că vom elimina din sistem judecătorii corupţi prin care au controlat justiţia în toţi aceşti ani. Şi-au pus un guvern în spatele căruia să poată fura în continuare de la agenţiile şi întreprinderile de stat, să strângă dijmă de la agenţii economici”, a adăugat liderul PAS.

Cu toate acestea, Maia Sandu a ţinut să sublinieze că oricât s-ar opune, corupţii nu au nicio şansă să scape nepedepsiţi. „Corupţia lasă urme, iar hoţii nu au unde se ascunde la nesfârşit. Trebuie să înţelegem cu toţii răul pe care ni-l face corupţia. Moldova poate avea viitor doar dacă ne vom uni împotriva corupţiei. Să nu lăsăm corupţia să ne ucidă viitorul.”