Dan Perciun: Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat din Moldova pentru anul 2020 este modest şi nerealist

Dan Perciun, deputatul blocului ACUM-PAS
Dan Perciun, deputatul blocului ACUM-PAS (parlament.md)

Deputaţii PSRM şi PD au aprobat în prima lectură proiectul bugetului R. Moldova pentru anul 2020 cu un deficit bugetar de 7,4 miliarde de lei. Premierul Ion Chicu a subliniat că bugetul anului viitor este dedicat investiţiilor în infrastructură şi creării locurilor de muncă.

Legea bugetului prevede finanţarea unor proiecte controversate iniţiate de către fosta guvernare PD, ca Prima Casă şi Arena Chişinău.

Deşi anterior socialiştii au criticat trecerea la o cotă unică de impozitare a persoanelor fizice, sau majorarea TVA pentru domeniul HoReCa, proiectul politicii fiscale şi vamale adoptat nu prevede schimbări în acest sens.

În context, deputatul blocului ACUM, Dan Perciun a declarat de la tribuna Parlamentului moldovean că Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2020 este unul modest şi nu răspunde aşteptărilor cetăţenilor.

Acesta susţine că pensia medie va creşte cu doar 100 de lei, majorarea fiind pe deplin erodată de creşterea preţurilor. Pensia medie pentru limita de vârstă va creşte cu 5,5% în timp ce Guvernul prognozează o inflaţie de 5,7%.

„Cu regret acest buget nu e doar modest dar şi nerealist, ţinând cont de lipsa totală de credibilitate a Guvernului Dodon în faţa partenerilor externi şi incapacitatea inerentă de a face reforme şi de a asigura finanţarea deficitului bugetar”, a adăugat parlamentarul.

Răspunzând criticilor opoziţiei, ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, a declarat recent că guvernul intenţionează să acopere deficitul de 7,4 miliarde de lei din împrumuturi de pe piaţa internă, emiteri de valori mobiliare şi privatizarea unor bunuri publice.