Transportatori ucraineni terorizaţi şi şantajaţi de un grup infracţional din Suceava. Li s-a cerut o “taxă de protecţie”

(Facebook / politiaromana.ro)

Un grup infracţional organizat care acţiona în Suceava şi care ar fi şantajat mai mulţi transportatori a fost destructurat de către poliţişti şi procurori DIICOT, a anunţat Politia Română într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, suspecţii ar fi cerut “taxă de protecţie” ucrainenilor, pentru a le permite să desfăşoare activităţi de transport persoane, şi au obţinut de la victime aproximativ 10.000 de euro pe lună.

Totodată, suspecţii au recurs atât la ameninţarea cu acte de violenţă, cât şi “la întrebuinţarea de acte de lovire sau alte violenţe”.

Comunicatul Poliţiei Române:

La data de 25 mai a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat 4 percheziţii domiciliare, în judeţul Suceava, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj.

Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2022, în judeţul Suceava, a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat până în prezent, în scopul obţinerii unor importante sume de bani din comiterea infracţiunii de şantaj împotriva unor cetăţeni ucraineni.

Astfel, grupul infracţional organizat ar fi identificat persoanele vătămate, din rândul transportatorilor, de cetăţenie ucraineană, pe care le-ar fi constrâns să plătească periodic o taxă de protecţie, persoanele şantajate fiind convinse că pot desfăşura, în judeţul Suceava, activităţi de transport de persoane pe traseul Cernăuţi (Ucraina) – Aeroportul Internaţional “Ştefan Cel Mare” Suceava, doar dacă plătesc această taxă.

De asemenea, pentru a determina persoanele vătămate să plătească sumele de bani, grupul infracţional ar fi recurs la ameninţarea cu acte de violenţă, la întrebuinţarea de acte de lovire sau alte violenţe, la efectuarea de sesizări ale autorităţilor, cu privire la faptul că cetăţeni ucraineni ar fi efectuat, fără drept, transport de persoane.

Totodată, pentru a controla activitatea desfăşurată de transportatori, cel puţin un membru al grupului infracţional organizat s-ar fi deplasat în zona aeroportului în intervalele de timp în care ar fi aterizat sau ar fi decolat curse aeriene internaţionale.

În această modalitate, grupul infracţional organizat a obţinut aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni.

La sediul D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Suceava urmează să fie conduse, în vederea audierii, 4 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul Biroului Rutier Suceava şi Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava, precum şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne