Chişinăul nu mai acceptă plăţi de la companiile din stânga Nistrului prin bănci transnistrene

Transnistria, Casa Sovietelor, or.Tiraspol
Transnistria, Casa Sovietelor, or.Tiraspol (novostipmr.com)

Tiraspolul a criticat în termeni duri decizia băncilor de pe malul drept al Republicii Moldova de a nu mai accepta, începând cu mijlocul lunii februarie, plăţile companiilor din Transnistria efectuate prin bănci transnistrene.

Potrivit Radio Europa Liberă, reprezentantul Băncii centrale din Transnistria a informat că este pentru prima dată în 30 de ani când se întâmplă aşa ceva şi că întreprinderile transnistrene nu mai pot face plăţi furnizorilor de servicii sau achita materia primă. Din acest motiv, Uzina metalurgică de la Râbniţa a anunţat că şi-ar putea reduce volumele de producţie, pentru că nu poate achita serviciile Căilor Ferate din Moldova.

„Sancţiunile financiare impuse de Chişinău sunt acţiuni politice care contravin parametrilor comerţului liber şi lovesc în legăturile economice nu doar ale Transnistriei cu Moldova, ci şi cu Uniunea Europeană”, a declarat şeful negociatorilor de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

Sursa citată mai transmite că în toamnă, băncile moldoveneşti au blocat conturile a patru întreprinderi din regiunea transnistreană, pe motiv că acestea nu s-au conformat noilor cerinţe privind combaterea spălării banilor.

Subiectul bancar a fost de atunci una din temele centrale ale discuţiilor politice şi la nivel de experţi, inclusiv în formatul oficial de negocieri 5 2, dar şi la întâlnirile dintre preşedintele Igor Dodon şi liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe