Transnistria: Propuneri pentru următoarea rundă de negocieri în formula «5+2»

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

Tiraspolul elaborează „un anumit bloc de propuneri” pentru următoarea rundă de negocieri în formula «5+2», preconizate să aibă loc la Viena, în zilele de 17 şi 18 aprilie, a anunţat liderul autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Evgheni Şevciuc, într-o conferinţă de presă la Moscova.

Agenţia Infotag transmite cu referire la presa rusă că Şevciuc a regretat faptul că la negocierile precedente din Dublin, „nu s-a reuşit coordonarea chestiunilor de procedură” şi şi-a exprimat speranţa că părţile vor reuşi să se pună de acord asupra „divergenţelor de interpretare” la întrevederea următoare.

„În plus, un bloc serios îl vor constitui propunerile părţii transnistrene privind cooperarea economică, deplasarea cetăţenilor şi mărfurilor peste hotare, problemele de transport, de comunicaţii. Noi dorim ca aceste chestiuni să fie studiate la nivel tehnic iniţial de către partea transnistreană şi cea moldovenească, iar ulterior să fie propuse pentru luarea deciziilor în formula «5+2», ca să se obţină garanţiile respective de realizare, eventual, a acordurilor semnate în perspectivă”, a opinat Şevciuc.

El a calificat drept complicată situaţia economică din regiunea transnistreană şi s-a declarat dispus să creeze condiţii favorabile pentru atragerea investiţiilor străine, mai ales, ruse, spunând că în acest scop se studiază un pachet de propuneri privind preferinţele fiscale prin constituirea de zone economice libere, instituirea vacanţelor fiscale.

Liderul tiraspolean a promis că “Transnistria este gata să adopte măsuri fără precedent în domeniul fiscalităţii, pentru a crea condiţii şi premise pentru ridicarea nivelului de ocupare a populaţiei”, precizând, că aceste condiţii preferenţiale se vor adresa, în primul rând, investitorilor cu proiecte care constituie o premieră pentru regiune. „Intenţionez să propun un pachet de proiecte de legi privind reglementarea netarifară în diferite domenii de activitate, cu scopul reducerii influenţei maşinăriei birocratice asupra investitorului”, a afirmat Evgheni Şevciuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe