Rusia asigură că va continua asistenţa umanitară pentru Transnistria

Epoch Times România
03.01.2012

Rusia va continua să susţină proiectele sociale şi umanitare din Transnistria, a declarat marţi şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Ivanov, la o întâlnire cu noul lider transnistrean, Evgheni Şevciuc, relatează RIA Novosti.

"Aş dori să vă felicit cu ocazia victoriei convingătoare din prezidenţialele transnistrene. Vă mulţumesc sincer pentru că aţi ales Moscova pentru prima vizită oficială în străinătate. Rusia va susţine în continuare proiectele sociale din Transnistria", a spus Ivanov.

Şevciuk a mulţumit Rusiei pentru asistenţa acordată transnistrenilor. "Mă bazez pe strângerea relaţiilor noastre. Ţinem la relaţiile cu Rusia", a subliniat el.

Evgheni Şevciuc a promis anterior că primul său decret va viza simplificarea regimului de trecere a "frontierei" moldo-transnistrene. El a spus că speră că autorităţile de la Chişinău vor anula măsurile de constrângere aplicate agenţilor economici transnistreni şi va fi restabilită complet circulaţia feroviară pe teritoriul din stânga Nistrului.

Fostul lider "istoric" de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi-a pierdut sprijinul Moscovei şi a fost eliminat din cursa pentru aşa-zisele alegeri prezidenţiale după primul tur de scrutin, de la 4 decembrie. În al doilea tur de scrutin, de la 25 decembrie, Evgheni Şevciuk, fostul preşedinte al parlamentului local, a reuşit o surprinzătoare victorie în faţa candidatului susţinut de Kremlin, actualul şef al legislativului, Anatoli Kaminski.

Rezultatele acestor alegeri nu sunt recunoscute de Chişinău şi de comunitatea internaţională, dar autorităţile Republicii Moldova şi-au exprimat speranţa că Şevciuk va avea o deschidere mai mare în negocierile privind reglementarea transnistreană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor