TRAIAN BĂSESCU, SUSPENDAT DIN FUNCŢIE. CRIN ANTONESCU, PREŞEDINTE INTERIMAR - LIVE TEXT

Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost suspendat din funcţie în urma votului din plenul Parlamentului. Crin Antonescu este preşedintele interimar al statului.
Parlamentul României (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu, Liviu Şerbănescu
06.07.2012

Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost suspendat din funcţie în urma votului din plenul Parlamentului. Crin Antonescu a devenit preşedintele interimar al statului.

UPDATE - 21.06 - Referendumul pentru demiterea preşedintelui va avea loc la data de 29 iulie.

UPDATE - 21.05 - Rezultate oficiale: voturi pentru suspendare - 256, voturi împotrivă - 114, anulate - 2. Din cei 432 de parlamentari, au fost prezenţi în sală 374, iar 372 dintre voturile exprimate au fost valabile.

UPDATE - 20.54 -Rezultatele încă neanunţate oficial: voturi pentru suspendare - 258, împotrivă - 116 şi un vot anulat.

UPDATE - 20.49 - Votul s-a încheiat. Urmează numărarea bilelor.

UPDATE - 20.06 - A început votul secret cu bile, iar şeful statului a anunţat că aşteaptă decizia la Cotroceni.

UPDATE - 19.48 - Traian Băsescu a vorbit din nou în plen

- Mă acuzaţi că am dezbinat şi am să vă aduc aminte un element important: împreună cu dvs. cu toţii, în urma unor analize extrem de serioase ale celor mai buni specialişti, s-au dat soluţiile pentru sistemul de educaţie. Noi toţi am reuşit să semnăm un pact pentru educaţie ce a dus apoi la noua lege a educaţiei. Aţi înţeles apoi dezastrul în imaginea dvs. a unei cooperări şi atunci aţi preferat confruntarea, nu s-a mai putut colabora cu dvs. Aţi făcut eforturi uriaşe să afectaţi principiile Legii educaţiei în Parlament. Şansa a fost că România a avut un Guvern curajos care şi-a asumat răspunderea pe această lege.

- Am făcut încercări numeroase să fim împreună în sprijinul românilor. Dar nu puteţi să-mi cereţi să generez un sistem care să protejeze parlamentarii de responsabilitate în faţa legii. Asta nu puteţi să-mi cereţi şi a supărat pe mulţi cel mai tare. Atâta timp cât voi fi preşedintele României, cu mine nu va reuşi să facă nimeni niciun compromis din acest punct de vedere, fie că e parlamentar la putere sau opozitie. Eu nu fac intervenţii nici la judecători, procurori, poliţişti. N-am făcut-o şi n-am s-o fac. Ştiu că uneori s-au supărat şi cei din PDL, dar aşa e viaţa.

- Aţi vorbit de dictatură. Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei funcţia de premier? Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei cel mai puternic serviciu de informaţii intern? Un dictator care să dea opozitiei şefia singurului serviciu extern de informaţii. Dacă n-aţi văzut, mai căutaţi dictatori.

- Vă spun un regret: am numit doi premieri: unul se numeşte Tăriceanu, altul Victor Ponta, Paradoxal, după ce au ajuns la Palatul Victoria, amândoi şi-au propus suspendarea preşedintelui. I-am văzut pe amândoi cu ochii blânzi şi umezi înainte să le pun în mână mandatul şi după ce au ajuns la Palatul Victoria, marionetele propriilor partide şi ale corupţilor din partidele lor.

UPDATE - Traian Băsescu se întoarce în plen.

UPDATE - Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, anunţă că parlamentarii vor da două voturi: unul secret cu bile, pentru proiectul de hotărâre privind suspendarea preşedintelui şi al doilea vot asupra proiectului care va stabili data referendumului, după ce prima hotărâre va fi publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE - Preşedintele a ieşit din sală de mai multe ori

Preşedintele Traian Băsescu a ieşit din sala de plen în care se dezbate cererea de suspendare, imediat după ce liderul PNL Crin Antonescu a început să vorbească.

Şeful statului le-a spus ziariştilor care l-au urmat pe holul Parlamentului că merge să fumeze o ţigară şi să dea un telefon.

Traian Băsescu a revenit în sală în timpul discursului senatorului PSD Dan Şova. Apoi, în jurul orei 19.25, a ieşit din nou din sală în timpul discursului lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Anterior, preşedintele a mers spre consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu şi, împreună cu acesta, a părăsit sala, întrerupând pentru câteva clipe discursul lui Tăriceanu, care s-a uitat la el zâmbind.

UPDATE - 19.25 Călin Popescu-Tăriceanu (PNL):

- Instituţiile vor funcţiona în continuare şi fără Traian Băsescu şi fără cuplul Vasile Blaga-Roberta Anastase"

- Uzurparea puterilor Executivului este foarte gravă. A acumulat suficientă putere pentru a transforma ultimii doi premieri în persoană fără personalitate politică. Guvernul este pus acum în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile executive. El are acum suficientă putere pentru a sabota guvernul USL şi vă spun acest lucru din perspectiva experienţei mele de prim-ministru

- Guvernele PDL au cheltuit în timp de criză mai mult decât au cheltuit guvernele PNL în timp de creştere economică. România a împrumutat zeci de miliarde de euro şi şi-a crescut datoria publică

- Stimaţi colegi de la PDL, ţara nu a fost a dvs., ci a tuturor cetăţenilor, care vor vorbi în curând prin referendum şi prin alegeri.

UPDATE - 19.07 - Vorbeşte Mircea Geoană (senator independent)

- ...Fac apel la opoziţia de azi: ceea ce trebuie să incercăm să dăm in această seară e predictibilitate, respectatbilitate, Această perioadă ne-a afectat pe plan extern. Preşedintele Senatului sunt sigur că va da un semnal de cam, de respectare a tuturor tratatelor. Important să ţinem mâine că atunci când vrei să fie conducătorul unei naţiuni, trebuie să încerci să scoti ce e mai bun din oameni, nu ce e mai rău. Apelul meu e sa invatam din greşelile mandatului Băsescu, să nu facem aceleaşi greşeli, să unificăm o natiune rănită şi sângerândă.

- Nu mai vreau să călcăm pe cioburi şi să respirăm şi să împroşcăm venim. Din acestă seară, România îşi găseşte normalitatea!

UPDATE - 18.50 - Minorităţile şi UNPR refuză să ia cuvântul

Parlamentarii UNPR şi cei ai minorităţilor au refuzat să ia cuvântul în plenul Parlamentului, potrivit anunţului făcut de preşedintele de şedinţă.

UPDATE 18.46 - Senatorul PSD Dan Şova:

- Dl. Băsescu nu poate coabita cu oameni liberi, cu oameni care gândesc, ci doar cu oameni care îl ascultă orbeşte. Cu slugi...

- Preşedintele a uzurpat rolul primului-ministru. Pagina 12 din decizia CCR. Un alt punct reţinut de magistraţi este că preşedintele a încălcat repetat drepturile fundamentale din Constituţie. Apoi, a încălcat independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat

- Al patrulea punct reţinut de CCR este că preşedintela a încălcat principiul neafilierii politice a persoanelor care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul de mediator. CCR spune că va trebui să răspundă în faţa electoratului şi a societăţii civile.

- Traian Băsescu o să piardăla referendum, dacă se bazează pe cei cărora le-a crescut pensia. nimănui nu i-a crescut pensia... Preşedintele vorbeşte despre încălcarea Constituţiei, după ce, în 2009, a refuzat să-l accepte pe Klaus Iohannis ca premier... Probabil crede că guvernele nu se fac în Parlament, ci se fac cu telefoane de seară. De aceea ne aflăm acum în prag de suspendarea a sa.

- Dl-e preşedinte, nu trebuie să vă fie frică de cei cărora le-aţi închis spitalele. Mergeţi în faţa lor şi vă vor spune dacă îl mai vor pe Traian Băsescu preşedinte.

UPDATE 18.44 - Deputatul PPDD Daniel Oajdea:

- Suspendare reprezintă o ilegalitate. Nu voi susţine prin votul meu o ilegalitate.

UPDATE - 18.37 - Vorbeşte Cezar Preda (PDL):

- În 1990 nu făceam politică, domnul Antonescu pentru că trebuia să mai şi muncească cineva. A propos de răutatea unui om, şi păpuşa Chuckie a fost făcută bună, dar s-a schimbat pe parcurs. Cât despre FSN, dv. v-aţi aliat tocmai cu partea FSN-ului de la mineriadă: Ion Iliescu, Sergiu Nicoleascu, Viorel Hrebenciuc şi, dacă ar fi fost voia justiţiei, şi Adrian Năstase

- Aţi minţit Europa că nu veţi afecta statul de drept şi acum pulverizaţi munca de 8 ani a guvernelor proeuropene. Picioarele minciunii sunt scurte. Nici pentru mineriadă, nici pentru golaniadă, Ilici şi securiştii dovediţi nu plătesc. Au plătit oamenii nevinovaţi!

UPDATE - 18.35

- Deputatul UDMR Marton Arpad a spus că deputaţii Uniunii vor vota cererea de suspendare a preşedintelui conform propriei conştiinţe.

UPDATE - 18.15 - Dacă poporul nu-l va demite pe Traian Băsescu, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică

Vorbeşte Crin Antonescu, în numele grupurilor PNL

- Parlamentul nu e o instanţă juridică, hotărârea pe care noi o vom lua nu e o sentinţă. În ciuda tensiunii, e una din cele mai frumoase zile ale vieţii politice româneşti şi ale vietii parlamentare. Azi, indiferent cu ce verdict politic vom pleca, nu dăm nicio lovitură de stat, nu atacăm nicio instituţie

- Dincolo de argumentele cu trimitere juridică la articole de Constituţie încălcate constant şi flagrant, în fond cred că foarte mulţi dintre cei care au trăit în această ţară ştiu că s-a ajuns la solicitarea de suspendare a preşedintelui, după ce, ani de zile, preşedintele Băsescu a suspendat spiritul Constituţiei României

- Nu e vorba doar de faptul că Traian Băsescu şi camarila sa politică au transformat ilegal România într-un regim politic prezidenţial de facto. Un regim prezidenţial poate fi încă un regim democratic. Domnul Băsescu a încercat mereu să transforme România într-un regim discreţionar şi unipersonale

- Preşedintele se ascunde azi în spatele unei false distincţii. Trebuie să ştie că în anumite împrejurări şi anumite funcţii, vorba înseamnă faptă. Preşedintele Băsescu a dat ordine unor instituţii care nu îi erau subordonate: Parlamentului, Guvernuliu, instanţelor, serviciilor secrete. Aceasta este de fapt marea problemă pe care noi azi propunem să o sancţionăm azi şi să o trimitem la decizia poporului

- Constituţia le dă dreptul românilor să-şi aleagă un preşedinte care să fie garant, moderator, reprezentant al tuturor. În ultimii trei ani, România nu a avut preşedinte, pentru că nu a avut garant decât pentru camarila coruptă a domniei sale şi a PDL, nu a avut moderator între puterile statului. Şi cum putea avea, pentru că s-a transformat în singura putere a acestui stat? S-a considerat statul însuşi.

- Ne acuzaţi că vrem să-l suspendăm, pentru că ne temem de o justiţie independentă. De ce m-aş teme eu, sau Ponta, nu eu şi nu majoritatea zdrobitoare a parlamentarilor avem dosare închise sau suspendate de justiţie, ci Traian Băsescu

- Se vorbeşte de mineriade. Ştim oare ce făceau toţi? Ştim că Iliescu conducea România şi poate va fi urmărit toată istoria de greutatea acestui moment, că Victor Ponta era elev de liceu, că Valeriu Zgonea era student, iar Vasile Blaga şi Radu Berceanu erau deputaţi în partidul lui Ion Iliescu şi cauţionau mineriada. Când Traian Băsescu îşi va scrie memoriile sau poate le va dicta lui Mircea Cărătărescu să ne spună unde se afla atunci şi ce a făcut, să ne spună exact ce făcea in 13,14, 15 iunie 1990.

- Azi ne cam despărţim. Dacă poporul nu-l va demite pe Traian Băsescu la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică. Dar ne urez să apucăm o justiţie independentă în România, iar dv. să prindeţi un preşedinte atât de bun încât să fie bun şi pentru dv...

UPDATE - 18.05 - Are cuvântul senatorul PDL Vasile Blaga:

- Nu aţi dorit ca românii să audă cum sună avizul Curţii, acesta este adevărul

- România trece prin momente dificile, poate cele mai dificile din istoria tinerei noastre democraţii pentru că un grup de politicieni uniţi în minciună şi fărădelege vor să confişte această ţară. Europa priveşte cu îngrijorare cum România stă să se prăbuşească sub restauraţia fărădelegii. NU este decât dorinţa unor oameni de a acapara puterea totală...

- Guvernul României e condus azi de un doctor în furt intelectual. Presa de pretutindeni vuieşte, Ponta Copy Paste a facut înconjurul lumii, făcând de ruşine românii de pretutindeni.

- Trompetele USL au minţit că România are bani, dar când aţi pus mâna pe guvernare v-aţi trezit că e criză şi că nu puteţi onora promisiunile făcute în opoziţie.

- Zilele acestea treceţi cu şenilele peste români, peste instituţiile statului. Aţi lovit succesiv şi continuaţi asediul împotriva tuturor puterilor legitime ale statului. Aţi început cu presiuni la adresa puterii judecătoreşti. Aţi lovit puterea legislativă prin puci şi prin trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului.

- Duşmanii Constituţiei vor să dea jos un preşedinte care respectă Constituţia. Aţi devenit maeştri în fărădelege. Acesta este singurul doctorat luat pe bune de către Victor Ponta. Vreţi să întoarceţi România într-o dictatură a moftului şi a bunului plac

- Vă înşelaţi crezând că puteţi scăpa nepdepsiţi. Veţi afla de la români că ştiu să-şi apere ţara şi democraţia, de la alegătorii de stânga sau de dreapta, românii vor vota pentru democraţie şi pentru un stat de drept

- Dragi colegi din UDMR, UNPR treziţi-vă. Am lucrat împreună, ştiti că nici Constituţia, nici democraţia nu au fost în pericol. Nu puneţi umărul la răsturnarea democraţiei!

UPDATE- ora 17.53 - Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, reclamă faptul că şedinţa nu este condusă conform Regulamentului, întrucât înainte de discursul preşedintelui trebuia prezentat avizul CCR.

Se supune la vot propunerea de a fi citit integral avizul Curţii Constituţionale, dar o parte din sală protestează, căci acest punct nu se află pe ordinea de zi. Urmează polemici pe această temă.

Apoi, propunerea a căzut, nu a fost adoptată, fiind respinsă prin vot. Deputatul Duvăz a venit la microfon pentru a motiva acest vot..

UPDATE - ora 17.20

Traian Băsescu este invitat la microfon şi dă o replică actului de suspendare a sa.

Iată ideile principale:

- ... Urmează la rând Dan Voiculescu... Aţi reuşit să-l salvaţi acum două săptămâni, dar nu veţi mai reuşi asta dacă nu veţi pune mîna pe frâiele Justiţiei...

- Eu am criticat Justiţia nu am influenţat-o

- Nu am mai criticat Justiţia de doi ani, pentru că a început să meargă, şi asta îi sperie pe mulţi

- Refuzaţi să puneţi în aplicare rezultatul referendumului din 2009, iar crearea aceste revoluţii violente credeţi dumneavoastră că acoperă acest deficit de responsabilitate

- Ceea ce s-a întâmplat în aceste zile va reprezenta un impediment pentru atragerea de investiţii străine, dar poate aveţi resurse pentru a crea locuri de muncă din altă zonă.

- Sunt lucruri mai importante decât scopurile politice. Unul este reputaţi şi stabilitatea ţării. Ce faceţi de două săptămâni este o puternică zdruncinare a statului de drept, pentru a-l pune la dispoziţia USL.

- Îmi rezerv dreptul de a mai avea şi alte intervenţii punctuale pe parcursul şedinţei.

UPDATE - ora 17.12

Crin Antonescu cere să fie propus şi votat timpul pentru fiecare intervenţie la microfon, menţionând că preşedintele poate vorbi atât cât doreşte. S-a adoptat timpul de intervenţie - PDL - 24 de minute, PSD - 22 minute, PNL - 13 minute, UDMR - 45 minute, UNPR - 5 minute, minorităţi - 3 minute.

Urmează citirea la microfon de către Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a unei sinteze a actului de suspendare a preşedintelui.

UPDATE - ora 17.07

A început şedinţa, cu o declaraţie a lui Crin Antonescu, preşedintele Senatului, care a supus la vot ordinea de zi.

UPDATE - ora 17.05

Traian Băsescu intră în sala în care se desfăşoară şedinţa şi este aplaudat. Preşedintele a luat loc într-o zonă izolată a sălii, unde este singur, pe un scaun al invitaţilor la şedinţele parlamentare.

UPDATE - ora 17.54

Preşedintele Traian Băsescu a sosit la Parlament, pentru a participa la şedinţa extraordinară a plenului convocată pentru suspendarea sa.

***

Curtea Constituţională a evitat un răspuns tranşant în avizul emis

Magistraţii Curţii Constituţionale nu au dat un răspuns tranşant în avizul consultativ pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Ei au analizat punct cu punct motivele invocate pe USL pentru a-l putea suspenda pe preşedinte.

Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, se arată în avizul Curţii Constituţionale. Exercitarea de către Preşedinte a unui rol activ în viaţa politică şi socială a ţării nu poate fi caracterizată ca un comportament contrar Constituţiei, sunt de părere magistraţii.

Prerogativele constituţionale ca şi legitimitatea democratică pe care i-o conferă alegerea lui de către electoratul întregii ţări îi impun Preşedintelui României să aibă un rol activ, prezenţa lui în viaţa politică neputând fi rezumată la un exerciţiu simbolic şi protocolar, conform articolului 80 alin.(1) din Constituţie.

Curtea Constituţională a constatat, într-un act anterior, că preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime opinii şi opţiuni politice, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora, să propună reforme sau măsuri pe care le apreciază dezirabile interesului naţional.

Opiniile, observaţiile, preferinţele sau cererile Preşedintelui nu au însă un caracter decizional şi nu produc efecte juridice, autorităţile publice rămânând exclusiv responsabile pentru însuşirea acestora ca şi pentru ignorarea lor.

Avizul, care are caracter consultativ, va fi prezentat în Parlament, de la ora 17, când va începe şedinţa pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor