Traian Băsescu scrie Parlamentului cu privire la proiectul de ratificare a deciziei Consiliului European referitor la mecanismul de stabilitate
Preşedintele Băsescu a trimis vineri o scrisoare preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, prin care cere adoptarea „cât mai urgent posibil” a proiectului de lege pentru ratificarea deciziei Consiliului European din 25 martie, privind mecanismul de stabilitate în zona euro.
"În calitate de Preşedinte al României şi de garant al aducerii la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării României la Uniunea Europeană, alături de Parlament şi în conformitate cu art. 148 alin. (4) din Constituţia României, vă adresez rugămintea de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea de către Parlament, cât mai urgent posibil, a Proiectului de lege pentru ratificarea Deciziei Consiliului European 2011/199(UE din 25 martie 2011 de modificare a art. 136 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro", se arată în scrisoarea preşedintelui Băsescu.
El aminteşte că Decizia Consiliului European 2011/199)UE a fost supusă ratificării Parlamentului prin Decretul nr. 892 din 2 decembrie 2011, publicat în Monitorul Oficial al României pe 8 decembrie 2011.
"Am convingerea că veţi înţelege necesitatea urgentării adoptării proiectului de lege sus menţionat, acest lucru fiind un mod de a ne îndeplini angajamentele asumate faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană", subliniază preşedintele, în încheierea scrisorii.
La începutul lunii noiembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Deciziei Consiliului European din 25 martie 2011 de modificare Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Executiv la acea dată, decizia Consiliului European din 25 martie trebuie să fie supusă ratificării de toate statele membre ale UE.
Pe fondul crizei economice actuale din UE, România a susţinut crearea mecanismului european de stabilitate şi implicit modificarea limitată a Tratatului în vederea asigurării stabilităţii zonei euro. România va contribui la Mecanismul European de Stabilitate (MES) după ce va adera la zona euro.
În vederea mobilizării fondurilor necesare, MES va putea lansa emisiuni de instrumente financiare, va putea încheia acorduri sau alte tipuri de aranjamente cu statele parte la mecanism, cu instituţii financiare sau cu alte părţi terţe.
Pentru instituirea Mecanismului European de Stabilitate a fost necesară modificarea limitată a Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFEU), decizia în acest sens fiind adoptată la Consiliul European din 16-17 decembrie 2010.
MES va înlocui Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară şi Mecanismul European de Stabilizare Financiară, care vor rămâne în vigoare până în iunie 2013.