Traian Băsescu promite unirea României cu Moldova, dacă Republica Molodova îşi va exprima voinţa politică în acest sens

În imagine, Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Epoch Times România
13.08.2013

"Moldoveni, cereţi unirea şi o veţi avea!" li s-a adresat preşedintele Traian Băsescu românilor de peste Prut într-un discurs ţinut luni, la Universitatea din Izvorul Mureşului, Harghita.

România susţine unirea cu Republica Moldova, a declarat preşedintele Băsescu, însă pentru ca unirea să fie posibilă, ea trebuie să fi dorită şi cerută de majoritatea cetăţenilor moldoveni, altfel nu se poate realiza.

"Cred că în primul rând de la cetăţenii Republicii Moldova trebuie să plece corectarea istoriei în propria Constituţie. Aş vrea să mai avem un moment al sincerităţii pentru că eu nu mi-am propus decât ce gândesc şi ce cred (…). Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova şi un filon sănătos, care merge către acest lucru dar (…) marea majoritate a populaţiei, în acest moment, nu doreşte unirea cu România. Eu spun ce am mai spus (…) cetăţenilor Republicii Moldova, cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai atras atenţia asupra faptului că există susţinere pentru această unire din partea tuturor forţelor politice româneşti însă este nevoie ca şi în Republica Moldova să se ajungă la acelaşi consens.

„În România nu există, indiferent de abordarea ideologică, nici un partid românesc care să nu vrea unirea. (…) Dar în Republica Moldova aveţi cel mai mare partid, Partidul Comunist, care este antieuropean, anti-NATO şi este pentru integrarea Republicii Moldova în Eurasia. Deci adesea am văzut această abordare şi mi s-a părut necinstită, eu ştiind care sunt realităţile Republicii Moldova. Dar România vrea unirea cu Republica Moldova. Da, România o vrea dar nu o vrea Republica Moldova. Nu aveţi încă o majoritate critică, iar dacă aţi dovedi acest lucru vă asigur că nu va fi nicio piedică în România”, a explicat Băsescu.

Dacă totuşi unirea nu va avea loc, în schimb, după aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), proiect la care diplomaţia românească a muncit timp de doi ani, românii şi moldovenii se vor întâlni în UE ca cetăţeni europeni.

„Au fost mai bine de doi ani de muncă continuă a diplomaţiei româneşti pentru că în documentele UE să apară şi perspectiva europeană a Republicii Moldova. Astăzi putem spune aproape că am reuşit. Vilnius-ul va fi momentul la care Moldova va semna tratatul de liber schimb cu UE şi acordul de asociere la UE. Sper că va veni foarte curând şi acordul pentru liberă circulaţie a cetăţenilor din Republica Moldova. Am vrea ca şi Ucraina să facă paşi repezi către UE. (…) În UE ne putem întâlni toţi – şi românii din Serbia, şi românii din Republica Moldova şi din Ucraina. Cu românii din Ungaria ne-am întâlnit deja, suntem şi unii şi alţii cetăţeni europeni”, a declarat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor