Traian Băsescu: Decizia privind accesul în Schengen este una politică

În cadrul primirii la Palatul Cotroceni a vizitei oficiale a preşedintelui croat, Ivo Josipović, pe data de 2 iulie, Traian Băsescu a afirmat că, atunci când se discută problema aderării la spaţiul Schengen, decizia este politică şi că în prezent se va dezbate şi adopta o nouă abordare cu privire la exigenţele pentru protejarea frontierelor din spaţiul Schengen.
Traian Băsescu la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Ana Petrescu
02.07.2012

În cadrul primirii la Palatul Cotroceni a vizitei oficiale a preşedintelui Croaţiei, Ivo Josipović, pe data de 2 iulie, Traian Băsescu a afirmat că, atunci când se discută problema aderării la spaţiul Schengen, decizia este politică şi că în prezent se va dezbate şi adopta o nouă abordare cu privire la exigenţele pentru protejarea frontierelor din spaţiul Schengen.

“Nu este suficient ca din punct de vedere tehnic ţara să corespundă standardelor cerute pentru o foarte bună supraveghere a frontierelor. Deşi nu există în Tratatul de aderare al României, spre exemplu, un stat membru a conectat acceptul său că România să intre în spaţiul Schengen de progrese şi în alte zone, cum ar fi în zona justiţiei. Deci, aş spune că dincolo de prevederile Tratatului, şi eu m-am uitat în Tratatul pe care Croaţia l-a semnat, prevederile sunt identice cu cele ale României sau aproape identice în ceea ce priveşte accesul în spaţiul Schengen, pot apărea şi decizii politice ale statelor, ceea ce supune riscului de întârziere ceea ce Guvernul de la Bucureşti şi-a propus ca termen. În acelaşi timp, trebuie să vă mai atenţionez asupra unui lucru. Decizia este politică, atunci când se pune problema accesului în spaţiul Schengen, iar statele care au probleme cu migraţia au întotdeauna o motivaţie politică în a spune „da” sau „nu” legat de accesul în spaţiul Schengen şi vă mai dau un element - niciun stat, în afară vechilor membri, n-a intrat în Schengen la momentul la care a fost planificat. Întotdeauna au existat motive de amânare”, a declarat Traian Băsescu.

Totodată, şeful statului român a subliniat faptul că statele membre sunt îndreptăţite să aibă “suspiciuni”, deoarece au fost ţări care după aderare nu au putut controla fluxul de imigraţie al persoanele din afară Uniunii Europene şi a spaţiului Schengen. Tocmai de aceea este necesară o nouă abordare pentru protejarea frontierelor.

“De altfel, cred că suspiciunile unor state membre sunt îndreptăţite dintr-un singur punct de vedere şi acest punct de vedere este realitatea istorică. Au fost state care au intrat în spaţiul Schengen, după care nu au fost capabile să controleze fenomenul fluxului de persoane din afară Uniunii Europene care au intrat în spaţiul Schengen şi în spaţiul Uniunii Europene. Acesta este un lucru real care s-a întâmplat în Uniunea Europeană. De aceea, în momentul de faţă se discută şi se va adopta o nouă abordare în ceea ce priveşte exigenţele pentru protejarea frontierelor spaţiului Schengen. Cred că răspunsul meu este suficient de larg. Atenţie pentru statele cu insule multe”, a subliniat şeful statului.

Muntenegru şi Serbia încurajate în aderarea la U.E.

În cadrul convorbirilor oficiale dintre cei doi preşedinţi, Traian Băsescu a atras atenţia asupra importanţei colaborării între cele două state membre şi a impulsionării avansului altor ţări din regiune, precum Muntenegru şi Serbia, în aderarea la Uniunii Europene (U.E.) şi la NATO.

“Încep prin a mulţumi domnului preşedinte Ivo Josipović pentru vizita pe care o face la Bucureşti. Este o vizită extrem de utilă şi pentru noi şi, sper, şi pentru prietenii noştri croaţi, în perspectiva intrării Croaţiei în Uniunea Europeană, la 1 iulie 2013. Aşa cum ştiţi, România a ratificat săptămâna trecută Tratatul de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană. Colaborarea dintre România şi Croaţia, în viziunea noastră, trebuie să impulsioneze avansul celorlalte state din regiune către Uniunea Europeană şi către NATO şi, în perspectiva imediată, aşteptăm ca Muntenegru să înceapă negocierile de aderare, de asemenea Serbia să-şi clarifice lucrurile şi să înceapă şi ea negocierile de aderare,” a declarat şeful statului român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor