Traian Băsescu cere FMI o analiză privind exploatarea aurului pentru acoperirea deficitului la pensii
Preşedintele Băsescu le-a spus joi experţilor FMI prezenţi la Cotroceni că România are resurse importante de aur şi cupru a căror exploatare poate acoperi deficitul din fondul de pensii şi a rugat delegaţia Fondului să analizeze această posibilitate.
"Trebuie să avem şi îmi doresc să avem un parteneriat, cu asistenţa dumneavoastră, pentru crearea unei strategii de creştere economică pe termen mediu. Trebuie să discutăm despre fondurile europene, dar există şi anumite investiţii care sunt blocate de demagogia politică, în acest moment avem multe resurse naturale de cupru, de aur, nu putem să acoperim deficitul la fondul de pensii până nu vom crea locuri de muncă care pot furniza fondurile pentru acoperirea acestui deficit. Nu putem să împăcăm demagogia politică cu interesul naţional în această situaţie. Poate aţi putea să analizaţi împreună cu specialiştii dumneavoastră aceste date şi să colaborăm pentru stabilirea unui program de creştere economică pe termen mediu", a declarat şeful statului, care s-a mai referit şi la reforma structurală. "În ceea ce priveşte reforma structurală, nu am avut succes în privatizările CupruMin şi Oltchim", a punctat Băsescu.
Şeful delegaţiei FMI în România, Erik de Vrijer, a spus că se aşteaptă ca România să reintre pe o "pantă ascendentă". "PIB-ul va fi probabil, în acest an, la un nivel mediu şi ne aşteptăm să rămână la acestn nivel şi pe viitor, de asemenea sperăm că situaţia în agricultură se va normaliza prin mobilizarea resurselor financiare necesare. Ne aşteptăm ca România să reintre pe o pantă ascendentă şi să revină la nivelul la care ar trebui să fie în acest moment. Apreciem faptul că s-au făcut eforturi substanţiale şi este absolut lăudabil că deficitul bugetar este în limitele prevăzute. Sperăm că toate ţintele vor fi atinse", a declarat Vrijer. Şeful misiunii FMI a mai declarat că e nevoie de o atenţie sporită a României în privinţa preţului alimentelor. "Desigur că trebuie să fim foarte atenţi la preţurile alimentelor, ştim foarte bine că preţurile sunt în acest moment volatile", a preciza Vrijer.
Delegaţia FMI, însoţită de experţi de la Comisia Europeană şi Banca Mondială, se află în România până pe 14 noiembrie pentru discuţii cu autorităţile române despre situaţia şi perspectivele economice.