Traian Băsescu: Angajaţii Oltchim au fost păcăliţi de Ponta şi de Chiţoiu, Guvernul şi-a bătut joc de ei

Combinat industrial
Combinat industrial (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)

Aflat într-o emisiune-interviu transmisă în direct la TV, Traian Băsescu a declarat joi seară că premierul Victor Ponta şi ministrul Daniel Chiţoiu i-au minţit şi şi-au "bătut joc" de angajaţii de la Oltchim în timpul campaniei electorale. Inclusiv Dan Diaconescu a profitat electoral în urma acestei situaţii, a mai precizat preşedintele.

Moderatorul de la postul B1 TV l-a întrebat pe Traian Băsescu cum vede protestele angajaţilor de la Oltchim din ultima perioadă.

"Oameni minţiţi (...) în primul rând de Guvern, de Victor Ponta, de ministrul Chiţoiu. Aduceţi-vă aminte cum îi anunţau, înainte de alegeri, că va dudui combinatul. Asta e deosebirea dintre mine şi ei, eu am avut curajul să ies în faţa românilor să le spun cinstit "Nu putem să mai plătim salariile". Ei i-au păcălit, şi-au luat voturile, acum combinatul e în insolvenţă, asta-i viaţa", a răspuns Traian Băsescu.

Referitor la acest subiect, preşedintele s-a întrebat apoi de ce nu se aplică ajutorul aprobat de către Comisia Europeană în cazul Oltchim.

"Are aprobare de la Bruxelles (...) 200 de milioane de euro – care erau datorii către statul român – pot fi transformate în acţiuni ale statului şi se stinge datoria. Mai departe, ce vă pot spune este că am avut multe discuţii cu Petrom să nu taie Arpechim-ul, să-l lase ca parte a unui viitor complex Arpechim-Oltchim. Înţeleg că există disponibilitatea Petrom-ului, dar de ce nu se convertesc datoriile de 200 milioane în acţiuni nu ştiu... e mai ciudat acolo. E ceva cel puţin ciudat şi cred că Guvernul ar trebui să intre ceva mai adânc în problema Oltchim decât simplul fapt că are datorii sau nu are datorii...", a mai precizat Traian Băsescu.

Şeful statului a fost întrebat apoi dacă cineva vrea să "pună mâna" pe Oltchim.

"Este clar, eu am avut informaţii la timpul potrivit că există un joc al închiderii Oltchim-ului", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai precizat că ar fi optat pentru o echipă de tehnicieni internaţionali care să stabilească viabilitatea combinatului.

"Categoric că a fost un joc electoral din partea lui Diaconescu, şi nu numai al lui Diaconescu. Cel mai grav este că acest joc l-a făcut Guvernul, pe seama a 3.200 de oameni", a mai declarat Traian Băsescu, acuzând Executivul de "bătaie de joc şi minciună".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne