Traian Băsescu: Am vrut să protejez imaginea României. Ar fi fost o situaţie stânjenitoare şi pentru partenerii europeni

Traian Băsescu, preşedintele României, a explicat de ce nu a plecat la Bruxelles (Mihut Savu / The Epoch Times)
Cristina Boiangiu
28.06.2012

Preşedintele Traian Băsescu a explicat motivele care l-au determinat să nu meargă azi la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Cel mai important a fost faptul că a dorit să protejeze imaginea României.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

- Vă mărturisesc că nu e cea mai veselă zi din mandatele mele de preşedinte pentru că e prima dată în 8 ani când sunt împiedicat să-mi exercit atribuţiile constituţionale. De ce nu am plecat la Bruxelles, aşa cum mă obligă Constituţia să-mi reprezint statul şi cum a precizat ieri CCR? Dincolo de faptul că am fost împiedicat să o fac, nu vreau să credeţi că mă plâng, vă spun că până în prezent, în cei 8 ani de când reprezint România în CE am reuşit să ne creăm o bună reputaţie. România a ştiut să-şi formeze alianţe în funcţie de subiectele în discuţie, astfel încât concluziile CE să reflecte întotdeauna interesele noastre.

-Această reputaţie pe care am construit-o ar fi fost pusă sub semnul întrebării dacă astăzi. la Bruxelles, am fi mers doi delegaţi. Ar fi fost o situaţie stânjenitoare, cred că într-un moment în care nu doar UE, dar toată lumea aşteaptă mult de la acest Consiliu. O stânjenitoare dispută preşedinte - premier la Bruxelles n-ar fi făcut doar înconjurul UE, dar al lumii. Pentru că ziarişti că dvs. sunt peste tot, şi ar fi încercat să speculeze orice fisură în derularea acestui consiliu.

- Este pentru prima dată în perioada post-decembristă, când un premier îşi asumă prerogativele preşedintelui fără să aibă un mandat la acesta. Aş spune puţin mai mult, o asumare nelegitmă de mandat de reprezentare a statului.

- Se fixează concepte la CE care apoi sunt fixate la nivel naţional în agende, în priorităţi etc. Nu ştiu dacă Florin Georgescu se află la Bruxelles, pentru că sunt chestiuni economice, sau ministrul Economiei. România e legitim prezentă la CE, dar nelegitim reprezentată la CE atât prin prisma subiectelor, dar în primul rând în viziune constituţională.

- Niciun parlamentar sau politician important nu are a se plânge de modul cum Constituţia reflectă atribuţiile, având în vedere că de 2 ani cer revizuirea Constituţiei. Acest tip de probleme se rezolvă prin revizuire.

- Am luat decizia să nu merg la Bruxelles pentru că ar fi fost o situaţie stânjenitoare şi pentru partenerii europeni, să arbitreze ei o dispută naţională.

-Am văzut dispute din alte state şi ştiu cât de rău erau etichetate astfel de evenimente. Nu am vrut să particip, abdicând de la obligaţia constituţională, la crearea unei astfel de impresii în faţa partenerilor europeni.

Ce conţine agenda CE

- Agenda Uniunii Europene de azi e mult mai subtilă decât pare. De mai mult de 1 an şi jumătate - mă scuzaţi că îmi arog acest drept de a susţine că am fost unul dintre liderii UE care au spus că soluţia pentru viitor e crearea statelor unite ale Europei. În mod subtil, documentul care se va discuta azi este despre cedare de suveranitate. Este de fapt cel mai important subiect care nu e parte a concluziilor. El nu e aşa intitulat, dar se va vorbi despre control bugetar, prioritizarea la nivel european a investiţiilor, de creşterea autorităţii Băncii Centrale Europene. Trebuie să ai experienţa necesară să înţelegi subiectul şi să-l abordezi.

-E posibil să se lanseze în discuţie posibilitatea alegerii directe de cetăţeni a unui lider.

- Dacă vreţi o discuţie competentă despre CE o putem face după ce trece Consiliul, o discuţie la rece fără tensiunea evenimentului de azi care e împotriva voinţei mele, dar am decis aşa pentru a proteja ce am construit 8 ani: o bună imainge a României în interiorul Consiliului.

Plângere penală pentru Ponta?

- Niciodată. Nu e treaba mea. Nu-mi atribuiţi niciun fel de intenţie. Nu am cerut nimănui, nu am făcut astfel de afirmaţii, le resping.

- Suntem în cu totul altă temă a derapajului democratic grav de când a venit USL la guvernare- avem nu doar atacul incorect la CCR, sunt derapaje de la democraţie grave - uitaţi-vă la ameninţările pe justiţie, pe CSM. Statul de drept e pus sub semnul întrebării prin atitudinea anunţată ieri de Ponta şi prin presiunile la adresa justiţiei din ultimele 2 săptămâni.

Fără mandat pentru Ponta

- Nu a venit să discutăm un mandat. M-a anunţat doar că se duce. Azi, în jurul orei 12.00, mi-a dat un telefon să-i aprob un mandat. Deocamdată nu l-am primit, în doilea rând, mandatul pentru CE de azi e extrem de complicat. Privind la delegaţia cu care a mers şi ştiind subtilităţile CE sunt convins că nu au înţeles că mandatul pentru CE e azi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor