Traian Băsescu: Am cerut reducerea diferenţei dintre România şi vechii membri în finanţarea agriculturii
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri, la finalul întâlnirilor cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că le-a prezentat celor doi priorităţile României - fondurile de coeziune şi finanţarea agriculturii.
"Un subiect discutat cu ambii preşedinţi a fost legat de cadrul fiscal multianual. Speranţa este ca, în Consiliul din luna noiembrie, să finalizăm discuţiile. Sper şi sunt convins că în Consiliul Uniunii, Guvernul îşi face treaba şi promovează priorităţile româneşti. La nivelul Consiliului European, dar şi al Comisiei eu am comunicat două priorităţi, şi anume menţinerea unui nivel de finanţare suficient pentru fondurile de coeziune, deci nu ne putem imagina resurse mai mici în exerciţiul bugetar următor pentru coeziune - sunt de neimaginat, ca abordare, din punctul nostru de vedere. Speranţa noastră şi bătălia noastră este pentru o creştere a nivelului de alocare şi, de asemenea, o altă prioritate pe care am subliniat-o este legată de politica agricolă comună, de finanţarea pentru agricultură, unde am solicitat atenţie legată de faptul că încă se menţine o diferenţă mare între nivelul de subvenţii acordat agriculturii româneşti, comparativ cu nivelul de subvenţie pentru vechile state membre şi am solicitat, dacă nu subvenţii similare, măcar o reducere consistentă a acestei diferenţe", a declarat Băsescu.
Şeful statului a precizat că le-a spus lui Barroso şi lui Van Rompuy că România doreşte să fie parte a uniunii bancare. "Dincolo de aceste lucruri care vizau strict România, am avut discuţii legate de ceea ce se întâmplă în UE. L-am asigurat şi pe domnul Barroso, şi pe domnul Van Rompuy, că România va fi parte a uniunii bancare. Sigur, aici sunt de discutat modalităţile, iar argumentul principal, pentru care România doreşte să fie parte a uniunii bacare, chiar dacă nu este în zona euro, este legat de faptul că 85% din piaţa bankingului românesc este ocupată de bănci din zona euro, deci nu putem rămâne în afara structurilor de decizie, atâta timp cât băncile care operează pe teritoriul României sunt bănci din zona euro, preponderent. De asemenea, am făcut o analiză legată de intrarea în vigoare a Tratatului fiscal. Până în momentul de faţă, Tratatul fiscal a fost ratificat de opt state, iar procesul continuă. Estimarea este că, la 1 ianuarie, Tratatul fiscal va putea fi în vigoare", a menţionat preşedintele României.
"În ceea ce priveşte situaţia economică la nivelul Uniunii Europene, aprecierile atât ale preşedintelui Comisiei, cât şi ale preşedintelui Consiliului, au fost că situaţia este în proces de îmbunătăţire, dar încă nu putem spune că am ieşit din criză, Grecia fiind punctul nodal şi punctul de turnură a situaţiei de risc în care s-ar afla ..., de risc economic în care s-ar afla zona euro, în mod deosebit. Speranţa pe care a exprimat-o preşedintele Consiliului European a fost că, în luna octombrie, va fi un moment de cotitură, ca urmare a clarificării problemelor în Grecia", a punctat Băsescu.