Traian Băsescu: Academia Navală construieşte oameni care sunt educaţi în mentalitatea învingătorului

Academia Navală "Mircea cel Bătrân" este o şcoală care construieşte oameni educaţi în mentalitatea învingătorului, care indiferent de condiţiile de pe mări şi oceane trebuie să ajungă cu vaporul în portul de destinaţie, a declarat, sâmbătă, preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea cu o parte dintre foştii săi colegi de facultate.
Presedintele roman Traian Basescu. (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.08.2011

Academia Navală "Mircea cel Bătrân" este o şcoală care construieşte oameni educaţi în mentalitatea învingătorului, care indiferent de condiţiile de pe mări şi oceane trebuie să ajungă cu vaporul în portul de destinaţie, a declarat, sâmbătă, preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea cu o parte dintre foştii săi colegi de facultate.

"Aici e o şcoală care construieşte bărbaţi chiar şi dintre studenţii care sunt femei. Construieşte oameni care sunt educaţi în mentalitatea învingătorului. El ştie că trebuie să ajungă la portul de destinaţie indiferent dacă pe mare este furtună, ciclon, incendiu la bord sau avarie la compartimentul maşini. E un anume tip de educaţie care de multe ori pare ciudat celor care nu au făcut meseria asta", a afirmat şeful statului, menţionând totodată că, "în acelaşi timp, ceea ce inspiră academia se consolidează în anii de pe mare". "Şi devii de neschimbat când ajungi politician", a spus acesta.

Traian Băsescu a afirmat că a fost extrem de emoţionantă întâlnirea cu foştii dascăli şi colegi.

"În primul rând, poţi vedea la o astfel de întâlnire câteva zeci de oameni realizaţi, care fiecare a făcut deja ceva în viaţă. Pe urmă este plăcerea de a fi împreună. Este un lucru pe care eu l-am generat în fiecare an, dar parcă la 35 de ani este ceva în plus", a menţionat preşedintele ţării.

Dintre amintirile din timpul studenţiei, Traian Băsescu a povestit despre marşul pe Marea Mediterană cu Bricul Mircea, din anul doi de facultate.

"Atunci am fost în Mediterană, Alexandria, Beirut şi când trebuia să intrăm în Cipru, la Limasol, a început conflictul turco-cipriot şi s-a renunţat la intrare la Limasol, dar am stat pe mare. (...) Şi era un comandant al divizionului, Moisiuc se numea, care cred că a făcut cea mai dură şcoală de marinărie cu noi. Începând de la ora 11,00 seara şi până la 4,00 dimineaţa, aproape din două în două ore, ne urca sus în arboradă la 44 de metri şi ne cobora pe partea cealaltă", şi-a amintit Traian Băsescu.

Cu această ocazie, şeful statului a spus că s-a reîntâlnit şi cu un fost coleg, Iordache, pe care nu l-a mai văzut de 35 de ani şi care a venit din Statele Unite ale Americii.

"Au fost şi zece dintre dascălii noştri. Ne-am adus aminte cu regret şi de cei care între timp ... nu mai sunt ... comandantul Beziris, profesorii Oargă, Sabo şi mulţi alţii, ca şi de cei 28 de colegi ai noştri care nu mai sunt", a menţionat preşedintele.

Întrebat dacă duminică va sărbători cu foştii colegi şi la baza nautică din Constanţa, Traian Băsescu a declarat, pentru AGERPRES, că deocamdată, sâmbătă seara, se vor afla împreună la "baza Neptun, ca în fiecare an", adică la vila de protocol de aici.

Şeful statului a confirmat însă că duminică va merge să-şi viziteze rudele din localitatea Murfatlar.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, sâmbătă, la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, la un curs festiv cu prilejul împlinirii a 35 de ani de la absolvirea facultăţii.

Sâmbătă seara, la ora 20,00, şeful statului i-a invitat pe colegii lui de la Facultatea de Marină Civilă - specializarea Navigaţie şi Transport Maritim să participe, împreună cu soţiile, la o petrecere organizată la vila de protocol de la Neptun.

O a doua petrecere va avea loc, duminică la ora 13,00, la baza nautică a Ceronav - Centrul de perfecţionare a personalului din marina civilă, situat pe malul Lacului Siutghiol, unde vor participa atât marinarii civili ai promoţiei 1976, cât şi cei militari.

Printre colegii de facultate ai şefului statului se numără directorul Autorităţii Navale Române (ANR), Paul Brânză, şeful Agenţiei Romtrans, Constantin Şuteu, fostul director al Direcţiei Transporturi Navale Maritime, Ion Jercan, iar printre colegii de la Marina Militară se află fostul şef al Statului Major al Forţelor Navale Dorin Dănilă şi fostul şef al Comandamentului Flotei Mircea Rusmănică.

Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân" absolvit de preşedintele Traian Băsescu s-a transformat în anul 1990 în Academia Navală "Mircea cel Bătrân".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor