Tragedia de pe Jepii Mici. Ce soluţie propune şeful Salvamont România pentru a preveni atacurile urşilor

(GettyImages)
Ana Ion
10.07.2024

Să mutăm populaţia de urşi de la munte la câmpie numai ca să păstrăm acest număr uriaş nu este o soluţie, a declarat şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, miercuri la B1TV, în contextul în care o tânără de 18 ani a fost omorâtă de o ursoaică pe Jepii Mici, unul dintre traseele cele mai cunoscute din Bucegi.

Şeful Salvamont a mai punctat în intervenţia la televiziunea citată că în unele zone urşii şi-au schimbat comportamentul şi că ei ar trebui eliminaţi din zonele cu aflux turistic mare când apar în apropierea locurilor unde umblă oameni.

„Sunt sute de trasee în ţară care merg pe munte şi prin păduri, sunt zeci de mii de kilometri, e clar că nu pot fi monitorizate, dar iată că apar anumite zone, cum era şi această zonă din care, dacă ştiţi, au fost relocaţi peste 200 de urşi în ultimii ani, aceste zone, într-adevăr, sunt zone care sunt bine cunoscute că animalele şi-au schimbat comportamentul, au devenit mai curajoase. Dacă până acum stăteau la o anumită distanţă şi priveau la turişti, iată că acum (…) ursul acesta a avut curajul şi a atacat.

Trebuie văzut exact ce se întâmplă, trebuie urmărit comportamentul. Poate în 90% din suprafaţa montană a ţării nu se întâlnesc urşii, nu îi vezi, sunt sălbatici şi dispar din faţa oamenilor. Ei ar trebui eliminaţi din aceste zone cu aflux turistic mare, atunci când apar în apropierea aşezărilor, în apropierea locurilor unde umblă oamenii. Pentru că, repet, pe 90% din teritoriul montan al ţării pot să meargă liniştiţi, nu se întâlnesc astfel de fenomene acolo, dar să nu se continue această greşeală cu relocarea pentru că nu este o măsură bună”, a declarat Sabin Cornoiu.

„Cei care sunt relocaţi sunt acei urşi care sunt învăţaţi cu oamenii, sunt învăţaţi să îşi fure mâncarea, să o câştige uşor şi atunci vor face acest lucru tot timpul”, a explicat el.

Întrebat care ar fi soluţia, şeful Salvamont a spus: „Menţinerea lor într-un număr controlat astfel încât acest număr să găsească absolut tot ce îşi doreşte din munte şi să nu mai caute prezenţa oamenilor sau să meargă în aşezările umane. Se poate acest lucru, este clar, munţii noştri le oferă spaţiu suficient”.

„În clipa în care vorbim de peste 8.000 de urşi, jumătate din populaţia de urşi ai Europei, eu vă asigur că niciodată nu o să rămânem cu prea puţini urşi în ţară. Totul e ca aceşti urşi să îşi păstreze calităţile lor native, calităţile lor naturale şi să rămână în habitatul lor (…). Poate cu câteva sute de animale scoase din circuit s-ar putea să se rezolve această problemă”, a continuat Sabin Cornoiu.

„Creştem câţiva pui care au rămas fără mamă, dar să relocăm zeci de urşi, să îi punem între nişte garduri să îi ţinem acolo, să mutăm populaţia de urşi de la munte la câmpie numai ca să păstrăm acest număr uriaş nu este o soluţie. Haideţi să fim noi campionii Europei, dar nu cu 8.000, poate cu 7.000, cu 6.000, cu 5.000 de urşi, dar acei urşi să fie urşi nativi, urşi cu calităţi naturale, care să rămână în mediul lor şi care să se sperie de oameni cum o fac de mii de ani”, a mai declarat Cornoiu.

Reamintim că o fată în vârstă de doar 19 ani a fost omorâtă, marţi, de o ursoaică, pe Jepii Mici. Ursoaica a atacat tânăra, a muşcat-o de picioare şi apoi a târât-o într-o prăpastie. Fata a căzut 120 de metri în gol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor