Toţi inculpaţii din dosarul Loteria II au fost achitaţi. Printre ei, Camelia Voiculescu, George Copos şi Sorin Pantiş

Toţi inculpaţii din dosarul Loteria II, printre care se numără omul de afaceri George Copos, Camelia Voiculescu - fiica lui Dan Voiculescu, şi fostul ministru Sorin Pantiş, au fost achitaţi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.
George Copos, fost finanţator al echipei Rapid Bucureşti
George Copos, fost finanţator al echipei Rapid Bucureşti (Epoch Times România)

Toţi inculpaţii din dosarul Loteria II - printre care se află omul de afaceri George Copos şi Camelia Voiculescu - au fost achitaţi. Decizia luată joi de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti este una definitivă.

George Copos, Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş, au fost trimişi în judecată în dosarul Loteria II în decembrie 2008, alături de alte zece persoane, pentru manipularea pieţei de capital.

George Copos era acuzat, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC "Ana Electronic" SA Bucureşti şi acţionar majoritar al SC "Ana Grup" SA Bucureşti, de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la participaţie improprie la fals intelectual, de folosirea de informaţii privilegiate pentru dobândirea, pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă, de dezvăluirea acestora, de recomandarea către alte persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informaţii şi, respectiv, de manipulare a pieţei de capital.

La rândul său, Camelia Voiculescu era acuzată de folosirea unor informaţii privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare şi de manipulare a pieţei de capital. Acuzaţii similare i s-au adus şi fostului ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, în calitate de reprezentant al societăţii Grivco SA Bucureşti.

Potrivit procurorilor, Copos ar fi împrumutat 2.350.000 de lei de la Grivco, grupul de firme fondat de Dan Voiculescu pe banii Crescent, după care, cu aceşti bani ar fi finanţat achiziţia de către această societate a unui pachet de acţiuni la Ana Imep. Acţiunile au fost, ulterior, cesionate pentru 2.480.000 de lei.

Procurorii mai susţin că privatizarea Electronica, numită apoi Ana Electronic, a fost realizată prin "inginerie financiară", care presupune operaţiuni de plasare, stratificare şi integrare a titlurilor de participare. Potrivit procurorilor, Ana Electronic a încercat să evite şi plata unui impozit de 25 la sută prin interpunerea unor persoane în procesul de vânzare-cumpărare.

Conform procurorilor, persoanele cercetate în dosarul Loteria II ar fi vândut şi revândut 40 de spaţii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbţie cu Fast Service Electronica, obţinând venituri de peste 23.800.000 de lei, banii intrând apoi în "circuitul spălării" prin mai multe firme.

În iunie 2015, magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis să îi achite pe toţi inculpaţii din dosar, însă, cum decizia nu a fost definitivă, a fost atacată de procurori.

Dosarul Loteria II a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti care a admis apelul DNA şi a desfiinţat în parte sentinţa dată de Tribunalul Bucureşti în iunie 2015, în sensul că a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva lui George Copos, Roza Giulio-Giuzepe şi Camelia Voiculescu, ca urmare a prescrierii speciale a răspunderii penale, pentru infracţiunea de folosire de informaţii privilegiate, potrivit Agerpres.

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în rest, decizia Tribunalului Bucureşti prin care toţi inculpaţii din acest dosar au fost achitaţi, hotărârea fiind definitivă.

Astfel, au mai fost achitaţi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş; Vasile Bontaş, fost director general al SC "Ana Electronic SA"; Octavian Juncu, membru al CA al SC "Ana Electronic" SA; Ioan Maxim, fost director general al SC "Fast Service Electronica" SA Bucureşti; Ilie Precup, expert evaluator; Roza Giulio-Giuzepe, fost director economic al SC "Ana Electronic" SA, vicepreşedinte al CA al SC "Ana Grup" SA şi administrator al SC Rom Tur GM Impex SRL; Mihai Stolojanu, membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale Bucureşti a Fondului Proprietăţii de Stat (FPP); Nicu Romeo Stancu, expert al FPP; George Vodislav, Ion Filip şi Niculae Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne