Tot mai mulţi evrei francezi emigrează în Israel

Un număr tot mai mare de evrei francezi cumpără case în Israel, pe fondul temerilor creşterii antisemitismului în Franţa.
Epoch Times România
23.03.2012

Un număr tot mai mare de evrei francezi cumpără case în Israel, pe fondul temerilor creşterii antisemitismului în Franţa. Mulţi se plâng că sunt hărţuiţi in public şi au impresia că ţara nu mai este un loc sigur pentru a-şi creşte copiii. În urma atentatelor de la Toulouse, este posibil ca valul emigrărilor să crească, notează Der Spiegel în ediţia de joi.

Mulţi şi-au amintit probabil cum au fost trataţi evreii sub al Treilea Reich. La scurt timp după atentatul de la şcoala evreiască din Toulouse, de luni, directori de şcoli din oraş au intrat în sălile de clasă şi le-au spus elevilor evrei: 'Va rugăm să plecaţi din clasă şi să vă alăturaţi celorlaltor copii evrei, care au fost trimişi într-un loc în condiţii de siguranţă''.

Deşi a fost o măsură de precauţie ca răspuns la o cerere din partea comunităţii evreieşti, ea a subliniat totodată gradul în care mulţi evrei din Franţa simt că sunt o minoritate din ce în ce mai ameninţată şi exclusă. În fiecare an, aceste sentimente determină mii de persoane să ia o decizie dramatică - să-şi facă bagajul şi să se mute într-o zonă de criză: Israel. Se simt mai în siguranţă acolo, relevă Spiegel.

Potrivit Ministerului israelian de Absorbţie a Imigranţilor, aproximativ 2.000 de evrei francezi sunt în curs de reinstalare în Israel, anual, iar un total de 100.000 au făcut deja acest pas. Guvernul israelian este foarte fericit să-i primească pe noii sosiţi, în general persoane înstărite şi cu educaţie superioară. În 2004, apelul deschis adresat evreilor francezi de premierul israelian din acea vreme, Ariel Sharon, de a emigra, a declanşat mânie la Paris şi a dus la o răcire a relaţiilor dintre cele două ţări, aminteşte Spiegel. Dar valul emigraţiei a continuat nestingherit.

'Nu are loc încă o plecare în masă din cauza antisemitismului', a declarat pentru Spiegel Avi Zana, directorul ''Ami'', o organizaţie care oferă asistenţă evreilor francezi nou veniţi. Potrivit lui Zana, evreii emigrează şi din motive religioase sau pentru a-şi găsi o nevastă evreică. Dar în lumina situaţiei precare din Franţa, spune Zana, mulţi au ajuns la concluzia că 'viitorul copiilor evrei nu mai este în siguranţă în Franţa'.

Conform unui studiu din 2004, unul din patru evrei francezi, al căror număr se cifrează la 500.000, avea în vedere emigrarea în Israel - de teama antisemitismului. Această temere a ajuns la un apogeu în 2006, după ce o bandă, ai cărei membri aveau convingeri antisemite, l-a ţinut captiv trei săptămâni pe tânărul de 24 de ani, Ilan Halimi, timp în care a fost torturat, fapt ce a dus la moartea sa. După incident, cifrele emigrării din Franţa au crescut cu aproximativ 50%.

Parlamentarul israelian Daniel Ben-Simon a examinat fenomenul emigrării evreilor în cartea sa 'Muşcătura franceză'. 'Evreii din Franţa se tem de ziua în care musulmanii vor deveni un factor determinant în politica internă franceză', a declarat pentru Spiegel online Ben-Simon. 'Ei se tem că ţara nu va mai fi sigură pentru ei la acel moment', a precizat el.

Chiar şi astăzi există ''sute de incidente antisemite' pe an, comise în principal de imigranţi arabi, spune Zana. 'Acest lucru creează o mare presiune. Cât timp se mai pot proteja comunităţile evreieşti de atacuri cu ajutorul camerelor de supraveghere?', se întreabă el.

Agentul imobiliar din Tel Aviv, Yitzhak Touitou, a confirmat tendinţa. 'Aproximativ o treime din clienţii mei sunt evrei din Franţa', spune Touitou. Nu doar cei foarte bogaţi cumpără o a doua casă în Israel. 'Orice evreu francez care îşi poate permite cumpără un apartament aici', afirmă Touitou.

Ben-Simon estimează că 'aproape unul din doi evrei francezi au o reşedinţă în Israel. Este un fel de poliţă de asigurare, în eventualitatea în care situaţia din Franţa se înrăutăţeşte'.

Touitou aude poveşti înfricoşătoare de la clienţii săi, atunci când le arată proprietăţi. 'Atmosfera din Franţa a devenit foarte periculoasă'', explică el. 'Oamenii nu mai poartă kippah atunci când ies în public Se tem să nu fie hărţuiţi''.

Reacţionând la atentat, vicepremierul Silvan Shalom i-a invitat pe evreii din Franţa, la fel ca Sharon în 2004, să se mute în Israel, dar de data aceasta a formulat apelul în termeni mai prudenţi.

Ben-Simon este de părere că apelul israelian ar putea fi încununat de succes. 'Dacă se dovedeşte că incidentul a fost în mod deliberat îndreptat împotriva evreilor, Israelul se poate aştepta la un val de evrei francezi care părăsesc ţara', a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor