Tot mai multe convoaie americane atacate cu dispozitive artizanale în Irak

Irakieni comemorează liderul trupelor paramilitare iraniene gen. Qasem Soleimani, omorât de un raid american în Bagdad (Sabah Arar/AFP via Getty Images)
A.P.
05.09.2020

Pe 3 septembrie, o explozie a unui dispozitiv exploziv improvizat a vizat un convoi cu echipamente al coaliţiei conduse de SUA în provincia irakiană sudică Dhi Qar.

În rândul trupelor irakiene care escortau convoiul nu s-au înregistrat victime. Potrivit unor surse locale, nu s-au produs pagube semnificative echipamentelor. În urma incidentului, forţele de securitate au reţinut 2 suspecţi lângă locul exploziei.

Atacul a fost probabil condus de unul dintre multele grupuri şiite pro-iraniene care au apărut după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani şi a altor comandanţi irakieni proeminenţi în urma atacului efectuat cu drona de SUA, la începutul anului.

Anterior, grupul Gardienii Sângelui (cunoscut şi sub numele de Rezistenţa Islamică din Irak) a lansat un videoclip care arăta un atac IED asupra unui alt convoi cu echipamente americane.

Atacul a avut loc în apropierea bazei Taji, la nord de Bagdad, pe 23 august. În ultimele luni, astfel de atacuri au devenit obişnuite în Irak.

Forţele pro-iraniene nu numai că au creat o reţea largă de celule active care efectuează aceste operaţiuni, dar au urmărit cu succes mişcările forţelor americane şi ale echipamentelor acestora.

Potrivit unor surse locale, un număr mare de irakieni implicaţi în paza forţelor şi facilităţilor SUA susţin, de fapt, campania de expansiune iraniană împotriva Statelor Unite, precum şi cererea publică de retragere completă a trupelor americane din Irak.

În ciuda declaraţiilor pompoase şi a predării mai multor baze americane către armata irakiană, SUA nu îşi reduce prezenţa militară în Irak, ci mai degrabă îşi regrupează forţele şi consolidează securitatea celorlalte baze, rămase.

Pe 3 septembrie, Imagesat Internaţional din Israel a lansat fotografii din satelit care prezintă impactul recentelor lovituri israeliene asupra ţintelor legate de Iran, în apropierea capitalei siriene Damasc şi în provincia Homs.

Raportul susţinea că lovitura de pe Aeroportul Internaţional Damasc a distrus un cartier general şi un depozit folosit de forţele iraniene. Aceeaşi zonă a fost ţinta unui atac israelian din februarie. Lovitura de pe aeroportul T4 din Homs a deteriorat pista principală. Ca urmare, baza aeriană a fost temporar scoasă din funcţiune.

O mare parte a Orientului Mijlociu a fost transformată într-un teatru de operaţiuni al conflictului dintre blocul israeliano-american şi axa de rezistenţă condusă de Iran, care, de câţiva ani, include şi Irakul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor