Tony Blair "recrutat" fără ştirea lui de către chinezi, orator la o conferinţă a Armatei roşii

Tony Blair.
Tony Blair. (Toby Melville - WPA Pool / Getty Images)

Activităţile de spionaj din China sunt în ultimul timp un important subiect de discuţie. Cel mai recent eveniment denunţat îl are ca victimă chiar pe Tony Blair, păcălit şi folosit de Armata de Eliberare a Poporului. Fostul prim-ministru a fost invitat la Beijing pentru o conferinţă cu privire la filantropia la nivel mondial, organizată în noiembrie 2012 de către "Asociaţia Chineză pentru contactele internaţionale prietene". Blair şi-a început discursul prin care se autointitula "un vechi prieten al poporului chinez", la fel ca toţi politicienii care doresc să intre în graţiile publicului (mai ales al celui chinez!). El a vorbit foarte bine, ca de obicei. Dar acum, ziarul „Sunday Times” a descoperit că Asociaţia de prietenie care l-a invitat pe fondatorul New Labour-ului este de fapt controlată de către forţele armate chineze. Se folosesc practic de un paravan pentru a acoperi acţiunile Departamentului de război psihologic şi infiltrare a serviciilor secrete comuniste.

Trei generali ai Biroului de legătură cu Armata Roşie

Revelaţia făcută de ziarul „Sunday Times”, prezintă o anchetă foarte detaliată. Printre liderii "falsei" Asociaţii de caritate s-au identificat trei generali, care aparţin discretului Birou de legătură cu Armata, care se ocupă de luptă pe frontul psihologic, mass-media şi juridic, cu acţiuni de infiltrare şi intoxicare a adversarilor politici. Nimic nemaiauzit, chiar şi în timpul Războiului Rece au fost suspectate unele grupuri de activişti de protecţie a mediului şi pentru pace în Occident de a fi fost finanţate de către Uniunea Sovietică pentru a slăbi NATO. Dar de această dată, în reţea a căzut chiar Tony Blair, martor şi promotor involuntar a operaţiunilor secrete de exploatare a acreditării în străinătate, a militarilor chinezi.


O bună companie

Mai mult decât atât, fostul prim-ministru s-a aflat într-o companie bună, deoarece printre alţi vorbitori la conferinţa de la Beijing a fost şi Bill Gates, care a apărut prin videoconferinţă. Pentru cronică, Blair a donat unei organizaţii de caritate compensaţia ce i se cuvenea pentru participarea la conferinţa de la Beijing. Nu este primul accident pentru Blair, la a treia sa vizită în China, în 2007, a fost oaspete în Dongguan, un oraş industrial din sud: în faţa a aproximativ 700 de oameni de afaceri a pronunţat, printre altele, această frază: "Vreau să vă spun că, dacă veţi continuă să priviţi înainte, dar, de asemenea, întorcându-vă pentru a vedea ceea ce este şi în spate, viitorul Dongguan va fi incomensurabil". Compensaţia pentru discursul său a fost de 250.000 de euro. Dar pe ziarele din Dongguan au apărut comentarii de genul: "Acest lucru putea să îl spună orice oficial local, gratuit evident".