Kremlinul îşi exprimă regretul în legătură cu noul scandal de spionaj

Kremlin
Kremlin (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Kremlinul şi-a exprimat regretul în legătură cu noul scandal de spionaj provocat de reţinerea, la Moscova, a unui agent al CIA care, lucrând sub protecţie diplomatică, a încercat să recruteze un reprezentant al serviciilor secrete ruse, notează Itar-Tass.

Aceasta nu este o contribuţie la continuarea procesului de întărire a încrederii reciproce între Rusia şi SUA şi la ridicarea relaţiilor noastre la un nivel calitativ nou', a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Potrivit ultimelor informaţii, ambasadorul SUA la Moscova, Michael McFaul, a fost chemat pentru lămuriri la Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse.

În noaptea de duminică spre luni, forţe ale contraspionajului rusesc l-au arestat pe agentul CIA, Ryan C. Fogle, care lucra sub protecţia funcţiei de secretar în cadrul departamentului politic al Amabasadei SUA la Moscova. În instrucţiunile găsite asupra agentului, persoanei ce urma să fie racolate i se propunea 1 milion de dolari pe an pentru informaţii.

Agentul CIA reţinut a fost adus iniţial la sediul Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi, după realizarea procedurilor necesare, a fost predat reprezentanţilor oficiali ai Amabasadei SUA. Rusia l-a declarat 'persona non grata' şi a cerut trimitea de urgenţă a lui Fogle în SUA.

Departamentul de Stat al SUA nu este tentat să tragă concluzii 'cu bătaie lungă' privind reţinerea la Moscova a unui angajat al Amabasadei americane. 'Nu aş trage concluzii cu bătaie lungă din acest incident', a declarat, la Washington, reprezentantul oficial al Departamentului de Stat al SUA, Patrick Ventrell, întrebat dacă noul scandal de spionaj este în stare să aducă prejudicii relaţiilor bilaterale, care în ultima vreme au început să se îmbunătăţească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe