Toamna, pădurea văzută de sus este un curcubeu de culori [video]

Frunzele toamna
Frunzele toamna (pixabay.com)

Japonezii, care au o relaţie de mare fineţe cu natura, spun că "omul trebuie să moară în frumuseţe, la fel ca frunzele de fag toamna". Este o metaforă minunată, deoarece toamna înseamnă şi poezie şi dragoste, pace şi spiritualitate.

Şi apoi, cine nu iubeşte culorile toamnei? Înainte ca toate ramurile să devină goale, coroana lor se colorează cu culorile soarelui şi pământului, cu mii de nuanţe care ne vorbesc despre frumuseţea vieţii. Această frumuseţe îşi atinge apogeul înainte de a preda ştafeta iernii, permiţând astfel ca ciclul vieţii să continue.

Cuvântul toamnă vine din franceza antică "autompne", în franceza modernă "automne". În limba engleză în afară de cuvântul „autumn“, este folosit, de asemenea, şi cuvântul „fall“, care în sine are şi sensul de „cădere“ şi care ne aduce în minte imediat imaginea frunzelor căzând.

Dar cât de multă magie, cât de multă emoţie ne cuprinde atunci când asistăm la dansul unei frunze care cade!

Aşa cum pădurea ne dezvăluie comoara culorilor sale şi a fructelor uitate, şi noi putem sărbători acest dans al vieţii – făcut din anotimpuri - purtând culorile toamnei. Nuanţele de roşu, maro, galben, portocaliu, şi verdele caracteristic pădurii, le putem îmbrăca sub formă de haine şi de gânduri bogate de căldură, aşteptând cu o notă de melancolie sosirea iernii.