Titus Corlăţean (PSD): Amânarea deciziei în cazul aderării României la Spaţiul Schengen, un semnal politic foarte serios

Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlatean. (www.senat.ro)
Epoch Times România
02.03.2012

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean (PSD), a declarat vineri, pentru AGERPRES, că amânarea până în toamnă a deciziei privind aderarea României la Spaţiul Schengen reprezintă un "semnal politic foarte serios" pe care autorităţile de la Bucureşti ar trebui să îl ia în calcul.

Corlăţean a afirmat că amânarea luării unei decizii în cazul aderării României la Spaţiul Schengen era "previzibilă, în condiţiile în care, practic, nu a existat un dialog politic la nivel înalt serios între guvernanţii de la Bucureşti şi Guvernul de la Haga" şi că reprezintă un "eşec politic" al actualei Puteri.

"Asistăm la un eşec politic major, reconfirmat, al preşedintelui Băsescu şi al Guvernului, în condiţiile în care Guvernul anterior îşi propusese, prin programul de guvernare, ca aderarea la Spaţiul Schengen să aibă loc în martie 2011, perioadă asupra căreia se dăduseră asigurări ferme de către guvernanţi. Iată, însă, că suntem în martie 2012 şi sunt din nou amânaţi. Este un gust amar, care dincolo de politica internă, pune în lumină vulnerabilităţi serioase legate de modul în care cei care conduc astăzi România înţeleg să promoveze interesele statului român în relaţiile sale externe", a subliniat acesta.

Corlăţean a adăugat că Olanda s-a arătat, în principal, nemulţumită de modul în care autorităţile de la Bucureşti luptă împotriva corupţiei.

Potrivit senatorului social-democrat şi alte state europene ar fi nemulţumite de acest aspect, însă, nu au dorit "să amestece cele două obiective - MCV-ul şi Spaţiul Schengen".

"Ceea ce spun olandezii este, pe fond, foarte corect. Ei semnalează problemele de corupţie şi modul în care corupţia este atacată în România. Din câte cunosc eu, preşedintele Băsescu şi puterea domniei sale sunt cei care gestionează treburile în România. Altfel spus, Olanda ne spune foarte clar că Puterea de la Bucureşti este coruptă şi că nu face eforturi cu adevărat serioase pentru eradicarea corupţiei din sânul propriului sistem de putere. E un semnal politic foarte serios, care este împărtăşit într-o manieră mult mai largă la nivelul capitatelor europene, doar că aceastea nu au dorit să amestece cele două obiective - MCV-ul şi Spaţiul Schengen. Acest semnal trebuie să dea de gândit foarte serios unei Puteri de la Bucureşti care este în etapa finală, înaintea unor alegeri care ar fi trebuit să fie anticipate şi pe care această Putere oricum doreşte să le amâne până în martie 2013, eventual", a mai spus Titus Corlăţean.

Întrebat ce anume ar trebui să facă autorităţile pentru a demonstra Olandei că România este pregătite să adere la Spaţiul Schengen, Titus Corlăţean a replicat că ar trebui să evite retorica politică războinică prin intermediul mass-media, să continue demersurile bilaterale la nivel înalt şi să ofere Olandei rezultate concrete.

"Suntem într-un cerc vicios pentru că demersurile făcute în ultima perioadă, de la Bucureşti, sunt tardive. Ar fi trebuit evitată retorica politică războinică prin intermediul mass-media, iar discuţiile şi contactele politice la nivel înalt ar fi fost necesare de acum doi-trei ani. S-a întârziat foarte mult şi s-a ajuns la această situaţie de blocaj din care nu mai ieşim. Pur şi simplu trebuie continuate demersurile politice la nivelul corespunzător, atât pe relaţia cu guvernul şi partidele politice olandeze, cât şi cu partenerii europeni pentru a accentua presiunea asupra Olandei, care nu ezită să se singularizeze în corul european pe această temă. Mai departe, trebuie oferite rezultate concrete în procesul respectiv şi aşteptarea următorului raport al CE, care să fie pozitiv", a conchis acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor