Titus Corlăţean: Promovarea şi consolidarea statului de drept, obiective cheie pentru orice stat
Promovarea şi consolidarea statului de drept reprezintă obiective cheie pentru orice stat, a susţinut ministrul de externe, Titus Corlăţean, într-un discurs la Reuniunea la nivel înalt pe tema statului de drept, care a marcat debutul dezbaterilor politice din cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU.
”Statul de drept translatează la nivel conceptual necesitatea unui cadru legal şi constituţional stabil şi predictibil, respectat de toţi actorii din societate şi garantat de o justiţie independentă”, a afirmat ministrul român.
Referindu-se la experienţa României în ultimii douăzeci de ani în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept, Titus Corlăţean a evocat demersurile constante realizate de Bucureşti pentru întărirea respectării unor principii fundamentale, supremaţia legii, separaţia puterilor în stat, egalitatea în faţa legii, răspunderea pentru respectarea legii, siguranţa juridică şi transparenţa.
În acelaşi timp, şeful diplomaţiei a subliniat patru coordonate ale direcţiilor de acţiune care exemplifică demersurile României legate de consolidarea statului de drept: lupta împotriva corupţiei, întărirea stabilităţii şi predictibilităţii cadrului legislativ, independenţa justiţiei şi transparenţa decizională în relaţia cu cetăţenii şi societatea civilă.
Ministrul Afacerilor Externe s-a referit, de asemenea, la respectarea dreptului pe plan internaţional şi, în acest sens, a reamintit obligaţia tuturor statelor de a îndeplini întocmai şi cu bună credinţă obligaţiile care le revin în conformitate cu dreptul internaţional şi a reafirmat susţinerea României pentru rolul central al Organizaţiei Naţiunilor Unite în promovarea respectării dreptului la nivel global.
În acest context, el a subliniat susţinerea pe care România o acordă justiţiei internaţionale, referindu-se în special la Curtea Internaţională de Justiţie. ”România este un ferm susţinător al Curţii”, a afirmat şeful diplomaţiei române.
În ceea ce priveşte Curtea Penală Internaţională, Titus Corlăţean a reamintit contribuţia semnificativă pe care a avut-o, în perioada interbelică, juristul român Vespasian Pella, care a fundamentat necesitatea înfiinţării unei instanţe penale internaţionale permanente.
În finalul alocuţiunii sale din cadrul Reuniunii la nivel înalt pe tema statului de drept, ministrul afacerilor externe a remarcat ”dinamismul” conceptului de stat de drept la nivel internaţional care reprezintă, în esenţă, rezultatul evoluţiilor istorice a dezideratelor de a asigura ”pacea şi securitatea, stabilitatea şi prosperitatea, precum şi respectarea continuă şi din ce în ce mai ridicată a drepturilor omului”, informează MAE.
Dezbaterile de politică generală ale Adunării Generale ONU au debutat la 24 septembrie 2012, cu Reuniunea la nivel înalt pe tema statului de drept. Delegaţia României, care participă la Adunarea Generală, în perioada 24 - 28 septembrie 2012, este condusă de Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe.