Titularizare 2012: Rata de promovare la nivel naţional este de 48.06% faţă de 70.31 în 2011
Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a anunţat marţi că rata de promovabilitate la nivel naţional la examenul de titularizare din acest an a fost de 48.06%, lucru din care s-ar putea concluziona că “rezultatele le reflectă pe cele de la Bacalaureat”.
“Rata de promovare de aproximativ 48% nu este de natură să ne mulţumească, pentru ca pentru a fi profesor trebuie să fii tu însuţi un exemplu. Procentul de promovare la titularizare este în apropierea procentului de la Bacalaureat şi s-ar putea desprinde concluzia că reflectă rezultatele de la BAC”, a declarat Ecaterina Andronescu.
La examenul de titularizare s-au înscris 39.074 de candidaţi, iar după inspecţie şi probele practice au rămas 35.602. De proba de dosar au trecut 35.450 de persoane, dar la examen s-au prezentat doar 28.373 de oameni. Note pe lucrări au fost obţinute de 25.885 de candidaţi, diferenţa de număr fiind dată de cei care au renunţat la examen în timpul examenului.
Ministrul Învăţământului a afirmat că acest lucru trebuie să pună semne de întrebare universităţilor care au format cadrele didactice şi că ministerul va încerca să stabilească care sunt aceste universităţi care au avut absolvenţi cu rezultate atât de slabe.
“Sper să fie un semnal şi pentru universităţile care asigură formarea iniţială a cadrelor didactice. Aş vrea să încercăm să stabilim care sunt universităţile din care provin aceşti absolvenţi care s-au prezentat la titularizare şi să publicăm pe site care sunt universităţile care dau aceşti absolvenţi cu rezultatele pe care le-aţi văzut”, a precizat Ecaterina Andronescu.
În judeţele Ilfov, Giurgiu şi Caraş-Severin s-au înregistrat cele mai mic rate de promovare, Ecaterina Andronescu precizând că inspectoratele vor face o analiză în urma căreia ministerul va lua nişte măsuri şi că intenţionează să ridice “ştacheta” pentru examenul de titularizare din 2013.
“Filtrul numit titularizare trerbuie urmat de evaluări anuale. Nu am renunţat la ideea ridicării ştachetei, dar sunt mai multe idei, poate şi prin proiecte POSDRU - cursuri de formare”, a adăugat Andronescu.
Totuşi, secretarul de stat preuniversitar Stelian Victor Fedorca a menţionat că au fost obţinute în acest an 220 de note de 10, spre deosebire de numai 26 în anul 2011.
Totodată, Ecaterina Andronescu a adăugat că nu va lăsa să intre în sistemul de învăţământ profesorii care au note sub 5.
“Nu vom permite intrarea în sistem a celor care au note sub 5. Dar sunt îngrjorată la ideea că nu am putea să acoperim normele vacante. Sper să nu ajungem acolo, să primim profesori sub 5. Poate cei care se afla în stagii doctorale şi ar putea să acopere aceste catedre”, a conchis ministrul Educaţiei.
Concursul s-a desfăşurat în peste 1.100 de centre din toată ţară. Candidaţii au concurat pentru aproape 7.000 de posturi pentru o perioadă nedeterminată şi pentru peste 30.000 de posturi pentru o perioadă determinată.
După depunerea contestaţiile la examenul de titularizare, pe data de 10 august se vor afişa rezultate finale. Pe 13 august se va face în şedinţă publică repartizarea.
Pentru angajarea pe o perioadă nedeterminată vor fi luaţi în calcul, pe posturi titularizabilie cei care au avut cel puţin nota şapte la examen. Pe data de 16 august se va anunţa în şedinţă publică, repartizarea persoanelor care au avut cel puţin nota cinci, aceşti profesori fiind angajaţi pe o perioadă determinată.