Tinerii iau atitudine: Ordonanţele Iordache trebuie retrase. Nu avem nevoie de legi cu dedicaţie pentru corupţi

"Nu avem nevoie de legi făcute cu dedicaţie sau de clemenţă pentru corupţi. Iar nişte legi de o asemenea importanţă nu pot fi adoptate în grabă, pe furiş, ci trebuie amplu dezbătute", a subliniat Vlad Cherecheş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul Grindeanu trebuie să retragă actualele proiecte de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, a solicitat, în cadrul unui comunicat de presă, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE).

Reprezentanţii tinerilor consideră că adoptarea acestor propuneri în afara Parlamentului României, fără o dezbatere publică reală şi într-un mod care face imposibilă sau irelevantă pentru anumite categorii de persoane, chiar şi o eventuală decizie ulterioară de neconstituţionalitate creează suspiciunea că, pe lângă scopul declarat, actele urmăresc şi diverse interese private şi ar putea cuprinde inclusiv prevederi neconstituţionale care se doresc a fi adoptate şi aplicate imediat.

Organizaţiile semnatare apreciază o serie de măsuri pozitive adoptate şi/sau asumate de acest Guvern, precum suplimentarea consistentă a investiţiei în educaţie, diverse măsuri care vizează reintegrarea tinerilor fără ocupaţie sau dezvoltarea antreprenoriatului.

În acelaşi timp, reprezentanţii tinerilor se opun oricăror măsuri care elimină (din) răspunderea funcţionarilor publici pentru fapte de corupţie şi asimilate acestora şi, în general, elimină răspunderea lor pentru folosirea unei demnităţi sau funcţii publice în urmărirea unor interese private şi în dauna interesului public, indiferent dacă aceste efecte rezultă prin modificarea legislaţiei penale sau prin graţiere.

De asemenea, structurile semnatare sunt îngrijorate de perspectiva graţierii unor condamnaţi pentru infracţiuni care presupun violenţa şi infracţiuni sexuale, chiar dacă persoanele vizate au peste 60 de ani.

Astfel, ANOSR, CTR şi CNE solicită Guvernului să supună dezbaterii parlamentare şi publice corespunzătoare orice iniţiative care vizează modificarea legislaţiei penale şi/sau a efectelor unor condamnări penale şi să retragă actualele proiecte de Ordonanţă de Urgenţă.

De asemenea, cele trei organizaţii solicită Guvernului să renunţe la propunerile de modificare a legislaţiei penale prin care îngreunează identificarea şi condamnarea persoanelor care au comis infracţiuni şi care nu sunt impuse explicit prin decizii ale Curţii Constituţionale a României, inclusiv modificări prin care se îngreunează denunţul sau demararea anchetelor în cazul abuzului în serviciu prin termene limită restrictive, necesitatea unei plângeri prealabile sau prin stabilirea unui prag minim pentru prejudiciu.

"Vom rămâne mereu consecvenţi unor principii clare, solide. Apreciem că guvernul creşte fondul pentru bursele studenţilor sau oferă acestora facilităţi pentru transportul feroviar, dar, în acelaşi timp, nu putem tolera vreun abuz din partea acestuia. Astfel, vom sancţiona fiecare măsură a Guvernului României pe care o considerăm nepotrivită. Aşadar, în concepţia noastră, România trebuie să funcţioneze bazându-se permanent pe nişte valori solide, precum integritatea.

Oricine se abate de la acestea trebuie să suporte consecinţele. Avem nevoie de legislaţie clară, aplicabilă tuturor, şi de sancţiuni pe măsura faptelor. Nu avem nevoie de legi făcute cu dedicaţie sau de clemenţă pentru corupţi. Iar nişte legi de o asemenea importanţă nu pot fi adoptate în grabă, pe furiş, ci trebuie amplu dezbătute", a declarat Vlad Cherecheş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

La rândul său preşedintele Consiliului Tineretului din România, Mihai Dragoş, a solicitat de asemenea retragerea ordonanţelor Iordache.

"Pentru viitorul României este important şi câţi bani dăm la educaţie şi cât de de bine ne apărăm de abuzuri, de furt din bani publici şi chiar şi de incompetenţă. Apreciem unele măsuri luate de actualul Guvern pentru tineri. Pe de altă parte, rămânem susţinători fermi ai legalităţii şi integrităţii în activitatea publică şi considerăm că o parte din măsurile propuse şi modalitatea prin care se doresc a fi adoptate sunt vădit contrare acestor principii. Proiectele de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care vizează graţierea şi modificarea codurilor penale trebuie retrase imediat", a precizat Mihai Dragoş.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan, a subliniat că demersurile legislative ale Guvernului legate de graţiere şi modificarea codurilor penale reprezintă un afront adus democraţiei şi principiilor, valorilor promovate în spaţiul european referitoare la statul de drept.

"Este imperios ca aceste iniţiative, care pot reprezenta un precedent periculos pentru justiţia din România, să fie retrase. Elevii din România consideră că priorităţile Guvernului ar trebui să fie cu totul altele", a afirmat Vlad Ştefan.