Timofti nu are statura politică pentru a interveni în jocurile de putere din ţară şi din AIE - afirmă Guşă
Nicolae Timofti, noul preşedinte al R.Moldova, nu va putea interveni nici în conflictele legate de împărţirea puterii, nici în competiţia ce se va forma în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană, şi acesta va fi un preşedinte slab, afirmă analistul Cozmin Guşă pentru NewsIn.
Alegerea lui Nicolae Timofti va avea ca efect "stabilizarea direcţiei parlamentaro-administrative a Republicii Moldova pentru o anumită perioadă şi va reprezenta un dezavantaj temporar al comuniştilor care în acest fel au înregistrat o înfrângere, ceea ce-i postează pentru o perioadă în afara jocului politic. Totodată, vom asista la declanşarea acţiunilor de PR politic în interiorul AIE pentru că, stabilizându-şi puterea, în acest moment formaţiunile din interiorul vor declanşa o competiţie între ele pentru a reuşi să genereze o simpatie care să se materializeze în voturi la următoarele alegeri", a precizat Cozmin Guşă.
Întrebat dacă noul preşedinte va putea aplana eventualele conflicte din coaliţia de guvernare de la Chişinău, Guşă a subliniat că Timofti are un dezavantaj mare. "Nu vor mai fi conflicte legate de dezmembrarea alianţei, ci conflicte legate de împărţirea puterii şi a businessului în Republica Moldova care sunt total diferite de zona de expertiză a domnului Timofti. Dânsul nu are o statură publică şi politică care să-i permită să intervină în acest gen de conflicte. Dacă Timofti îmi va oferi surprize plăcute din punct de vedere al atitudinii sale, în calitate mea de foarte bun cunoscător al Republicii Moldova nu pot decât să mă bucur", a spus Cozmin Guşă.
Analistul nu crede că preşedintele va avea o influenţă prea mare în jocul politic.
"Preşedintele Republicii Moldova nu are foarte mare putere decât în cazul în care este ranforsat de către o forţă politică importantă. În acest moment, el este susţinut de către trei forţe politice, PDLM, PD şi PL, care în sine vor fi într-o competiţie accelerată în perioada următoare. Deci îi va fi foarte greu să accepte sprijinul doar uneia dintre aceste trei forţe, aşa că va fi un preşedinte slab", este de părere Cozmin Guşă.
Referitor la comunişti, el consideră că au şanse să revină, întrucât Guvernul Filat va avea probleme prin toamnă.
Pentru comunişti, numirea lui Timofti este "doar un dezavantaj temporar pentru că în mod clar Guvernul Filat nu are posibilităţi reale de a îmbunătăţi nivelul de trai al moldovenilor, ceea ce o s-l transforme într-o ţintă a străzii, undeva în această toamnă cu siguranţă. Şi atunci comuniştii, mai bine pregătiţi, poate cu un alt lider, vor putea să revină într-o poziţie de forţă în plan public", spune Guşă.
În cazul în care comuniştii se vor scinda, aşa cum preconizează democratul Marian Lupu, cel care va avea de suferit va fi chiar Partidul Democrat.
"Marian Lupu mizează pe acţiunea socialiştilor lui Igor Dodon care, cu anumite avantaje pe care ar putea să le acorde unor grupuri din PCRM, ar putea reuşi să atragă în Partidul Socialist mare parte din oamenii frecventabili din Partidul Comuniştilor. Numai că principala victimă ar fi PD, care e un partid de centru stânga. Eu cred că o apetenţă mult mai mare la populaţie ar avea-o un partid de stânga exclusiv cum este partidul lui Dodon", a punctat analistul.
În ceea ce priveşte Rusia, Guşă a subliniat că "pentru Moscova nu contează preşedintele Moldovei, pentru Moscova contează jocurile de putere din interiorul Parlamentului".