Timiş: Cristian Buşoi cere Guvernului să definească consumatorii vulnerabili

Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi cere Cabinetului Ungureanu să definească de urgenţă categoriile de persoane care sunt vulnerabile, pentru a face o protecţie socială direcţionată a celor cu venituri mici, în perspectiva majorării preţului la energia electrică şi la gazele naturale.
Epoch Times România
21.03.2012

Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi cere Cabinetului Ungureanu să definească de urgenţă categoriile de persoane care sunt vulnerabile, pentru a face o protecţie socială direcţionată a celor cu venituri mici, în perspectiva majorării preţului la energia electrică şi la gazele naturale.

Potrivit deputatului european, România trebuie să adopte pachetul de legi pentru energie, care transpune directivele europene privind energia electrică şi gazele naturale, iar Comisia Europeană a trimis ţării noastre şi altor şapte state membre UE, în februarie, avize motivate - de infringement, care reprezintă a doua etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar -, deoarece nu au informat Executivul UE cu privire la adoptarea măsurilor de transpunere a acestor directive.

"Prin transpunerea acestui pachet de liberalizare a pieţei energiei, ar trebui să se schimbe modul în care se face protecţie socială, prin trecerea de la o politică socială, prin preţ impus, la o politică socială direcţionată către categoriile sărace. În prezent, în România, o persoană cu un venit ridicat şi o alta cu un venit redus beneficiează de acelaşi ajutor. Este anormal. Guvernul trebuie să definească imediat consumatorii vulnerabili şi nu să încerce să amâne acest lucru, aşa cum se pare că se doreşte, prin precizarea în textul Legilor energiei şi gazelor că aceşti consumatori vor fi definţi ulterior, printr-o hotărâre de guvern", a declarat Cristian Buşoi, miercuri, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Liberalul subliniază că pachetul legislativ este unul important, care trebuie adoptat după o dezbatere reală, etapă de care "guvernul o evită". Cel de-al treilea pachet de liberalizare a pieţei energiei a fost adoptat la nivel european în septembrie 2009, iar statele membre au avut la dispoziţie 18 luni pentru transpunerea acestuia, data limită fiind 3 martie 2011.

"Suntem în martie 2012 şi nu s-a transpus niciun cuvânt. Practic, nu a existat o dezbatere reală, publică, asupra modificărilor de legislaţie ce derivă din al treilea pachet. Sub nicio formă, nu poate fi pusă situaţia netranspunerii pe seama neparticipării Opoziţiei la lucrările Parlamentului", afirmă europarlamentarul.

Din punctul său de vedere, întârzierile privind transpunerea celui de-al treilea pachet de liberalizare a pieţei energiei şi procedura de infringement avansată se datorează exclusiv actualei puteri şi îi cere Guvernului să publice ultimele proiecte ale legilor pe care doreşte să le modifice şi să facă dezbateri cu părţile interesate: organizaţii ale consumatorilor, industrie, reprezentaţii mediului academic etc.

"Adoptarea deciziilor trebuie făcută într-un mod transparent, ca în orice altă ţară europeană. Abia după consultarea părţilor interesate se va putea vorbi, eventual, despre o consultare între partide pe această temă. Înţeleg şi susţin faptul că România trebuie să se alinieze directivelor europene, dar îi cer Guvernului să nu se ascundă în spatele acestei justificări şi să nu încerce să acopere astfel lipsa de responsabilitate şi de transparenţă", conchide Cristian Buşoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor