Tillerson către Lavrov: Amestecul Rusiei în alegeri a creat o “neîncredere serioasă”

Secretarul de stat american a declarat că i-a spus omologului său rus că amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut a provocat o “neîncredere serioasă” între cele două ţări. Totuşi, pe moment nu există o dovadă incontestabilă că interferenţa a avut într-adevăr loc.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images)

Cu ocazia unui forum regional în capitala filipineză Manila, Rex Tillerson a precizat că, în timpul unei întâlniri care a avut loc duminică cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, a evidenţiat faptul că [presupusa] interferenţă rusă în alegerile prezidenţiale americane din 2016 a fost un “incident serios”.

“Am încercat să îl ajut să înţeleagă cât de serios a fost acest incident şi cât de mult a afectat relaţia dintre SUA şi poporul american, pe de o parte, şi poporul rus pe de alta, [să înţeleagă faptul că amestecul în alegeri] a creat o neîncredere serioasă şi că pur şi simplu trebuie să găsim o cale pentru a face faţă acestui lucru”, i-a transmis Tillerson omologului său rus.

Înaltul oficial american l-a avertizat de asemenea pe Lavrov că administraţia SUA analizează răspunsul la decizia Kremlinului de a ordona reducerea substanţială a numărului membrilor personalului diplomatic american din Moscova, o acţiune iniţiată ca urmre a noului set de sancţiuni adoptate de către Washington împotriva Rusiei.

Tillerson i-a pus lui Lavrov “câteva întrebări clarificatoare” despre mişcările retaliatorii ale Moscovei şi l-a avertizat pe oficialul rus că SUA va răspunde la aceste mişcări până în 1 septembrie.

Totuşi, Tillerson a afirmat că SUA încă doreşte să lucreze cu Rusia şi că nu este “utilă” suspendarea tuturor legăturilor din cauza unei singure probleme.

Tillerson a declarat reporterilor că Moscova a indicat o “anumită dorinţă” de a găsi soluţii pentru a merge mai departe în problemele legate de conflictul din Ucraina.

SUA şi UE au impus sancţiuni împotriva Rusiei după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi după ce a decis să susţină separatiştii din estul Ucrainei cu arme şi luptători – acuzaţii negate de Kremlin.

Cu câteva ore înaintea declaraţiei făcute de Tillerson, Lavrov şi-a exprimat opinia că omologul său american este pregătit să continue dialogul cu Rusia privind unele probleme complexe, în ciuda tensiunilor bilaterale şi a impunerii noilor sancţiuni americane.

Preşedintele american Donald Trump a declarat în 3 august pe Twitter că relaţia Washingtonului cu Moscova se află la cel mai scăzut nivel şi acest lucru este foarte periculos.

Trump a făcut acest comentariu la o zi după ce a semnat proiectul de lege privind noile sancţiuni anti-Rusia, o mişcare descrisă de premierul rus Dmitri Medvedev ca un “război comercial total” împotriva ţării sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe