Teodor Mărieş şi greviştii foamei în protest şi de Anul Nou
Teodor Mărieş, împreună cu alţi 15 grevişti ai foamei se află şi astăzi în protest paşnic în faţa palatului prezidenţial, protest început acolo din 27 decembrie, pe spaţiul verde din stânga intrării principale la Palatul Cotroceni.
Acesta şi-a exprimat de multe ori nemulţumirea faţă de hotărârea guvernului de a tăia indemnizaţiile celor care au luptat şi au avut de suferit în revoluţia din decembrie ’89 şi a cerut în repetate rânduri excluderea din rândul revoluţionarilor a impostorilor care au profitat pe nedrept de această lege.
„Noi cerem de 22 de ani să facă curăţenie. Ei au făcut ca în lege să pătrundă criminalii, instigatorii şi complicii impostori ai revoluţionarilor, iar acum cer să se facă curat”, a spus Mărieş, amintind că sunt oameni care au rămas cu sechele definitive în urma acelor lupte din decembrie ’89.
El a dat exemplul unuia dintre membrii Asociaţiei care „a fost bătut, închis la Jilava şi lovit la cap atât de rău” încât a rămas cu probleme de sănătate care nu mai pot fi rezolvate. A mai amintit şi cazul unei doamne al cărui băiat a fost ucis pe 23 decembrie 1989 şi care n-a primit niciodată această indemnizaţie.
Pentru mulţi dintre ei, această indemnizaţie e modul lor de subzistenţă, existând uneori mai mulţi membri care trăiesc din această sumă.
Abuz din partea jandarmilor
Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie şi-a exprimat totala dezaprobare faţă de comportamentul jandarmilor din faţa Palatului care, în mod abuziv, pretextând că încurcă circulaţia, au făcut presiuni asupra lor pentru a părăsi locul.
„Nu am mai întâlnit un asemenea comportament, de doi ani de când stau în greva foamei. Astă vară am stat 33 de zile, zi de zi. Nu au dreptul să ceară celui care face greva foamei să părăsească locul. Un grevist al foamei poate protesta oriunde şi nimeni nu are voie să-i interzică acest lucru”, a declarat Teodor Mărieş, pentru Epoch Times România.
„Au vrut să ne ia la secţie, să ne amendeze, ceea ce este total ilegal”, a spus Cristian Adam, unul dintre greviştii foamei aflaţi o perioadă (28 nov- 22 dec) în faţa Parlamentului.
Cristian Adam a declarat pentru Epoch Times România că vor cere sprijin la Bruxelles:
„Mergem la Bruxelles la începutul lui ianuarie cu o listă de revendicări. Cerem formarea unei comisii europene pentru verificarea bugetului ţării, iar un raportor european va superviza această comisie”.
Protestul din faţa Palatului Cotroceni continuă şi în ultima zi a anului
„Vom continua protestul şi mâine”, a afirmat Teodor Mărieş. „Nu vrem să acopere cu mizerie pe toată lumea, pentru cei pe care, tot ei, i-au băgat printre noi. Continuăm să protestăm împotriva celor care ne sabotează decenţa.”