Teodor Baconschi: Mişcarea Populară trebuie creată cât mai rapid, dar nu prin improvizaţie
Discuţiile purtate pentru formarea Mişcării Populare reprezintă un proces care trebuie finalizat cât mai rapid, dar în orice caz nu prin improvizaţie, a declarat prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi.
Liderul democrat-liberal a confirmat discuţiile purtate în această perioadă cu PNŢCD, PER şi UNPR şi a menţionat ca posibil partener politic Noua Republică, formaţiune fondată de Mihail Neamţu, dar nu a avansat un termen cu privire la lansarea oficială a Mişcării Populare.
"Mişcarea Populară este o construcţie gândită mai demult şi care are două componente, una politică de centru, centru-dreapta şi una de natură civică şi antreprenorială. Ne interesează să mobilizăm în jurul unui contract politic responsabil, pentru dezvoltarea economică a României, toate forţele din societate care doresc să evite derapajul economic şi politicile iresponsabile marcate de populism. Deci, este un gest de solidaritate, de mobilizare politică şi, totodată, de responsabilitate faţă de buna guvernare în următorii ani", a spus Teodor Baconschi.
Despre afirmaţia sa recentă potrivit căreia arhitectura Mişcării Populare ar urma să fie definitivată după alegerile locale, în vreme ce un alt prim-vicepreşedinte al PDL, Sorin Frunzăverde, a afirmat public că în opinia sa Mişcarea Populară se va forma ca alianţă electorală în luna martie, Teodor Baconschi a susţinut că discuţiile pe partea strict politică au demarat.
"Tatonările pentru partea strict politică au început şi au loc în primul rând cu PNŢCD, care este, de asemenea, un partid membru în cadrul Partidului Popular European, şi alte formaţiuni politice. Iar umbrela mai largă va aduna toate forţele, inclusiv ONG-uri, personalităţi independente, reţele asociative corporatiste care pot contribui cu idei şi cu sprijin moral şi politic la conturarea unui program de guvernare corectă", a precizat prim-vicepreşedintele PDL.
Baconschi a spus că "există discuţii de principiu şi cu Partidul Ecologist Român pentru o componentă "verde" şi a adăugat că şi "UNPR şi-a manifestat dorinţa de a face parte din această construcţie politică".
"Este un proces (formarea Mişcării Populare - n.r.) care este bine să se finalizeze cât mai rapid, dar în orice caz nu prin improvizaţie, ci printr-un concept politic cât mai clar", a subliniat el.
Despre o eventuală intrare în Mişcarea Populară a unor formaţiuni ca Partidul Poporului-Dan Diaconescu sau PNG al lui George Becali, Teodor Baconschi a spus că "aceste partide nu vor participa la construcţie".
"Sunt de luat în calcul Noua Republică, fondată de Mihai Neamţu, sau alte nuclee civico-politice reformiste", a mai declarat prim-vicepreşedintele PDL.
Preşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu a declarat joi, că există în acest moment un protocol de colaborare încheiat între PNŢCD şi PDL din 2009 pentru alegerile din 2012 şi că s-au reluat nişte negocieri, dar "nu există un act adiţional la acest protocol politic".
Preşedintele PER, Dănuţ Pop, a spus la rândul său că ecologiştii nu au avut încă o discuţie oficială cu PDL, dar vor convoca o şedinţă a partidului cel mai probabil săptămâna viitoare sau peste două săptămâni pentru a hotărî dacă intră sau nu în Mişcarea Populară anunţată de PDL.
Preşedintele Partidului Verde, Ovidiu Iane, a declarat că verzii români, membri ai Ecologiştilor Europeni, nu au făcut nicio înţelegere cu Mişcarea Populară şi nici cu o altă alianţă deja formată pentru că "nu consideră încă un avantaj acest lucru".