Tentativa lui Bogdan Diaconu de a-şi face un nou grup parlamentar se izbeşte de împotrivirea partidelor

Bogdan Diaconu
Bogdan Diaconu (Epoch Times România)

Demersul deputatului Bogdan Diaconu de a înfiinţa un nou grup parlamentar, PRU, după ce şi-a atras în partid aleşi de la alte formaţiuni, a eşuat, izbindu-se de împotrivirea majorităţii parlamentarilor, relatează Agerpres.

În sprijinul cererii sale, Diaconu a invocat mai multe articole din Regulamentul forului legislativ, din care reiese că grupurile parlamentare sunt structuri ale Camerei Deputaţilor formate din cel puţin 10 deputaţi.

"În conformitate cu art. 13 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care precizează că grupurile parlamentare sunt structuri ale Camerei Deputaţilor formate din cel puţin 10 deputaţi — care au candidat în alegeri pe lista USL — aceeaşi listă electorală spune Regulamentul, coroborat cu art. 7 alin. 13, art. 13 alin. 3, vă aducem la cunoştinţă înfiinţarea grupurilor parlamentare USL, alianţa politică Uniunea Social-Liberală. În temeiul art. 15 din Regulamentul Camerei precizăm: denumirea grupului parlamentar, componenţa numerică nominală şi conducerea acestuia sunt prezentate în anexa 1. Aceştia fac parte din grupul USL, iar denumirea grupului parlamentar va fi PRU — România Unită. Conducerea grupului va fi alcătuită din: lider — Mihai Diaconu, vicelider — Mario Caloianu, secretar — Răzvan Tănase", a susţinut Diaconu.

În replică, deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că această interpretare a Regulamentului forului este foarte permisivă, iar el nu este de acord cu ea.

La rândul său, deputatul PSD Marian Neacşu a susţinut că modul în care a solicitat Diaconu grup parlamentar este total neregulamentar şi, în consecinţă, nu va fi luat în calcul.

Şi liberalii s-au împotrivit cererii lui Diaconu, reclamând, prin vocea lui Eugen Nicolaescu că cererea de înfiinţare a unui nou grup trebuia făcută în Biroul permanent şi că se încearcă "o şmecherie ieftină."