Televiziunile americane de ştiri au ignorat aproape complet moartea lui Neil Armstrong
Neil Armstrong a fost unul din cei mai împliniţi oameni din lume, însă televiziunile americane de ştiri nu au părut - în ziua morţii sale - să fi recunoscut pe deplin importanţa primei persoane care, în iulie 1969, a ajuns pe lună, transmite Washington Post.
În orele de după anunţul morţii lui Armstrong, televiziunile de ştiri au transmis emisiuni înregistrate - documentare despre închisori, o reluare a unui interviu cu actriţa Rielle Hunter, o emisiune de week-end a politicianului republican Mike Huckabee. Imaginile ameninţătoare din satelit cu furtuna tropicală Isaac au ocupat un timp de transmisie mult mai mare decât săriturile lui Armstrong pe suprafaţa lunii. Viitoarea Convenţie a Partidului Republican a acaparat de asemenea o bună parte din atenţia televiziunilor, notează publicaţia americană.
O combinaţie de factori a stat la baza acestui deficit de atenţie. În primul rând, Armstrong a murit sâmbătă la Cincinnati. Şi nu a fost vorba doar de o simplă sâmbătă, când televiziunile de ştiri au un număr redus de angajaţi la serviciu, ci de o zi din ultimul week-end din august, când jumătate din ţară este la plajă. Nu ar fi o exagerare să se considere că lipsa de experienţă în serviciu ar fi putut juca un rol în gafa ruşinoasă a NBC News, unde într-un titlu de pe site se putea citi: 'Astronautul Neil Young, primul om care a ajuns pe lună, a murit la 82 de ani'. NBC a precizat că a fost vorba de eroarea unui jurnalist şi că greşeala a fost corectată după şapte minute.
În plus, moartea sa a venit, într-un fel, ca o surpriză. Toată lumea moare, bineînţeles, iar majoritatea organizaţiilor media au materiale pregătite pentru a le difuza la moartea celebrităţilor. În multe cazuri, totuşi, există informaţii prealabile despre starea proastă de sănătate a unei celebrităţi, oferind mass-media şansa de a se pregăti şi de a-şi face planul.
Efortul hotărât al lui Armstrong de a duce o viaţă privată liniştită după retragerea din cariera de astronaut le-a creat de asemenea televiziunilor un dezavantaj. Există relativ puţine înregistrări cu interviuri despre experienţele sale, cu reuniuni cu foşti astronauţi sau cu apariţii publice. Nu a fost la emisiunile lui David Letterman şi nu a apărut în videoclipuri. A existat doar mersul pe lună şi aproape nimic altceva.
Decesele notabile le oferă de asemenea spectatorilor şansa de a reflecta şi de a pune în perspectivă vieţile cu mari împliniri sau cu o mare notorietate.
Nu s-a întâmplat la fel şi cu Neil Armstrong. Moartea sa a fost ca viaţa sa: ciudat de tăcută dată fiind importanţa realizărilor sale.