Televiziunile americane de ştiri au ignorat aproape complet moartea lui Neil Armstrong

Neil Armstrong.
Neil Armstrong. (Bill Ingalls / NASA via Getty Images)
Epoch Times România
27.08.2012

Neil Armstrong a fost unul din cei mai împliniţi oameni din lume, însă televiziunile americane de ştiri nu au părut - în ziua morţii sale - să fi recunoscut pe deplin importanţa primei persoane care, în iulie 1969, a ajuns pe lună, transmite Washington Post.

În orele de după anunţul morţii lui Armstrong, televiziunile de ştiri au transmis emisiuni înregistrate - documentare despre închisori, o reluare a unui interviu cu actriţa Rielle Hunter, o emisiune de week-end a politicianului republican Mike Huckabee. Imaginile ameninţătoare din satelit cu furtuna tropicală Isaac au ocupat un timp de transmisie mult mai mare decât săriturile lui Armstrong pe suprafaţa lunii. Viitoarea Convenţie a Partidului Republican a acaparat de asemenea o bună parte din atenţia televiziunilor, notează publicaţia americană.

O combinaţie de factori a stat la baza acestui deficit de atenţie. În primul rând, Armstrong a murit sâmbătă la Cincinnati. Şi nu a fost vorba doar de o simplă sâmbătă, când televiziunile de ştiri au un număr redus de angajaţi la serviciu, ci de o zi din ultimul week-end din august, când jumătate din ţară este la plajă. Nu ar fi o exagerare să se considere că lipsa de experienţă în serviciu ar fi putut juca un rol în gafa ruşinoasă a NBC News, unde într-un titlu de pe site se putea citi: 'Astronautul Neil Young, primul om care a ajuns pe lună, a murit la 82 de ani'. NBC a precizat că a fost vorba de eroarea unui jurnalist şi că greşeala a fost corectată după şapte minute.

În plus, moartea sa a venit, într-un fel, ca o surpriză. Toată lumea moare, bineînţeles, iar majoritatea organizaţiilor media au materiale pregătite pentru a le difuza la moartea celebrităţilor. În multe cazuri, totuşi, există informaţii prealabile despre starea proastă de sănătate a unei celebrităţi, oferind mass-media şansa de a se pregăti şi de a-şi face planul.

Efortul hotărât al lui Armstrong de a duce o viaţă privată liniştită după retragerea din cariera de astronaut le-a creat de asemenea televiziunilor un dezavantaj. Există relativ puţine înregistrări cu interviuri despre experienţele sale, cu reuniuni cu foşti astronauţi sau cu apariţii publice. Nu a fost la emisiunile lui David Letterman şi nu a apărut în videoclipuri. A existat doar mersul pe lună şi aproape nimic altceva.

Decesele notabile le oferă de asemenea spectatorilor şansa de a reflecta şi de a pune în perspectivă vieţile cu mari împliniri sau cu o mare notorietate.

Nu s-a întâmplat la fel şi cu Neil Armstrong. Moartea sa a fost ca viaţa sa: ciudat de tăcută dată fiind importanţa realizărilor sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor