Astronautul Neil Armstrong a murit la vârsta de 82 de ani

Epoch Times România
26.08.2012

Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună, în 1969, a murit sâmbătă la vârsta de 82 de ani, în urma unor complicaţii survenite după operaţia pe inimă suferită luna trecută, informează CNN.

Americanul Neil Armstrong a zburat de două ori în spaţiu. Prima călătorie a fost în 1966, când a fost comandantul misiunii Gemini 8, care a fost la un pas de dezastru din cauza unor probleme tehnice. Armstrong şi-a păstrat însă sângele rece şi a reuşit să revină pe Pământ.

La 20 iulie 1969, Neil Armstrong (38 de ani), comandantul misiunii Apollo 11, a devenit primul om care a păşit pe Lună, după o călătorie de patru zile alături de colegii astronauţi Buzz Aldrin şi Michael Collins.

În momentul în care a ieşit din modulul Eagle şi a păşit pe suprafaţa Lunii, a rostit o frază rămasă celebră: "Acesta este un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire".

Armstrong a rămas pe Lună timp de 2 ore şi 32 de minute.

Născut în Wapakoneta, Ohio, la 5 august, 1930, a fost interesat de mic de zbor, obţinând licenţa de pilot la doar 16 ani.

A studiat ingineria aeronautică şi s-a înrolat în Marină. A condus 78 de misiuni de luptă în timpul Războiului din Coreea.

După ce a păşit pe Lună, a lucrat pentru NASA, până în 1971, când şi-a dat demisia pentru a preda la Universitatea din Cincinnati.

A evitat să fie prea mult în atenţia publicului, preferând o viaţă liniştită, alături de soţie şi copii.

"Neil a fost unul dintre cei mai mari eroi americani, nu numai ai acestei perioade, ci din toate timpurile", a spus preşedintele Barack Obama, după ce familia a anunţat moartea astronautului. "Când el şi colegii lui au decolat cu Apollo 11 în 1969, au purtat cu ei aspiraţiile întregii naţiuni", a mai declarat liderul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor