Rivalii lui Romney îşi joacă în alegerile primare din februarie ultimele atuuri

Opţiunile fostului speaker al Congresului SUA, Newt Gingrich, depind de o redresare a poziţiei sale în februarie, când vor avea loc alegeri primare în şapte state.
(photos.com)
Epoch Times România
02.02.2012

Opţiunile fostului speaker al Congresului SUA, Newt Gingrich, depind de o redresare a poziţiei sale în februarie, când vor avea loc alegeri primare în şapte state. Sunt alegeri primare (caucus) care necesită o campanie mai apropiată de alegători, având în vedere că în unele cazuri delegaţii nu intră în joc. Mitt Romney, favorit după victoria din Florida, speră să-şi menţină avântul din ultimele săptămâni; Gingrich, candidatul cel mai combativ, speră să revină în fruntea sondajelor; în timp ce Ron Paul, adept al poziţiilor liberale, a renunţat la Florida pentru a se repoziţiona în faţa lui Rick Santorum, exponent al dreptei religioase. Iată statele unde au loc viitoarele alegeri primare, notează joi ABC.

Nevada (4 februarie). Romney a câştigat detaşat alegerile primare din 2008 în faţa lui Ron Paul, clasat pe locul doi. Pentru Gingrich nu este un bun prilej pentru a-şi reveni după înfrângerea din Florida: un sfert din electoratul de aici este de religie mormonă, ca fostul guvernator de Massachusetts. Romney a vizitat de mai multe ori Nevada anul trecut iar echipa lui de campanie este bine instalată. Este văzut ca favorit, iar viitoarea întâlnire cu urnele nu prevede surprize.

Maine (4-11 februarie). Există 24 de delegaţi în joc la aceste alegeri care se vor desfăşura timp de mai multe zile. Este un teritoriu propice pentru Ron Paul. Se aşteaptă ca participarea să fie scăzută fiind un stat liberal. Ron Paul şi-a făcut aici campanie, dar o singură victorie nu-i va fi de ajuns în această cursă electorală. Gingrich şi Santorum au aici şanse minime.

Colorado (7 februarie). Este statul cel mai mare care intră în joc în luna februarie: între 80.000 şi 100.000 de republicani votează aici. Alegerile (caucus) sunt decise de 36 de delegaţi. Accesul la vot este mai strict decât în alte zone, prin urmare şansele lui Ron Paul sunt minime. Santorum mizează deja pe victorie sperând să atragă votul evanghelist. Sondajele mai vechi îl dădeau favorit pe Gingrich. Dar în noul scenariu apare Romney, considerat noul favorit după Florida.

Minnesota (7 februarie). Un stat deloc bun pentru Romney. Gingrich, Paul şi Santorum speră să obţină aici sprijinul celor 62.000 de alegători. Sunt în joc şi 40 de delegaţi. Este greu de făcut predicţii, Minnesota este un stat care tinde să-i sprijine pe candidaţii 'anti-stablishment'. Romney a obţinut rezultate bune acum patru ani în faţa lui McCain.

Missouri (7 februarie). Votul din februarie contează mai puţin, important fiind cel din martie când intră în joc delegaţii. Gingrich nu participă pentru că nu s-a înscris la timp, prin urmare Santorum poate fi considerat câştigător. Consilierii lui văd aici o bună oportunitate pentru a se prezenta drept un candidat solid. Este un stat important pentru alegerile prezidenţiale pentru că obişnuieşte să schimbe sensul votului. Deşi Santorum şi-a făcut aici campanie în timp ce el se afla în Florida, Romney va încerca să obţină aici cele mai bune rezultate posibile.

Arizona (28 februarie). Câştigătorul va avea de partea sa cei 29 de delegaţi aflaţi în joc. Gingrich are şanse dacă mizează pe poziţia sa 'anti-stablishment' în acest stat foarte conservator. Romney are însă de partea sa sprijinul lui John McCain, senator de Arizona. El vrea să profite şi de votul mormonilor, care reprezintă a zecea parte din alegători. Va conta foarte mult şi politica privind imigraţia pentru locuitorii din Arizona, care consideră securitatea frontierei o prioritate.

Michigan (28 februarie). Romney s-a născut în Michigan iar tatăl său a fost aici guvernator. În 2008 a câştigat cu 9 puncte în faţa lui McCain şi totul arată că va repeta isprava, la o diferenţă mai mare. În joc sunt 30 delegaţi, repartizaţi proporţional în tot statul, iar câştigătorul va obţine întregul district electoral.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor