R.Moldova: Recensământul populaţiei riscă să fie compromis (presă)

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor e pe cale să fie compromis din cauza operatorilor de interviuri prost pregătiţi, care-şi abandonează munca fiindcă n-au contracte, dar şi din cauza abuzurilor recenzorilor în a sugera răspunsuri la capitolul etnie şi limba vorbită, scrie marţi Adevărul.

Ziarul observă că din ce în ce mai mulţi recenzori îşi abandonează activitatea fiindcă nu au contracte încheiate cu Biroul Naţional de Statistică. În total, luni, 340 de recenzori din toată ţara şi-au depus genţile cu formulare, invocând ba că sunt agresaţi, ba că au foarte mult de lucru şi că n-o să reuşească să facă toate interviurile.

Ziarul Naţional speră că numărul mai mare al celor care se vor declara români la acest recensământ să convingă Bucureştiul şi Chişinăul că strategiile apropierii trebuie să devină mai consistente şi mai coerente. Publicistul Vasile Gârneţ se referă în special la 'mult aşteptata şi mereu uitata' cale ferată cu ecartament european Chişinău-Iaşi, apoi, podurile peste Prut, şi, în sfârşit, Televiziunea Română. 'Aceasta ar fi fost un antidot la agresiunea mediatică a Rusiei în R. Moldova, care cultivă nostalgiile basarabenilor după URSS, îi înstrăinează de valorile europene şi euroatlantice', potrivit Ziarul Naţional.

Premierul Iurie Leancă a recunoscut în cadrul unei emisiuni la Noroc TV că relaţiile cu Rusia s-au răcit, scrie Unimedia. El a menţionat faptul că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu şi-a mai onorat vizita în Republica Moldova, preconizată pentru luna aprilie, dar şi faptul că vizita sa la Moscova a fost contramandată.

Potrivit premierului, această 'răcire a relaţiilor' o resimt şi oficialii europeni, semnale în acest sens fiindu-i transmise de colegii din Vest. Iurie Leancă a amintit şi de 'diplomaţia Facebook şi Twitter' promovată de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, dar şi de declaraţiile mai tăioase ale liderilor de la Kremlin. Totuşi, Leancă şi-a exprimat speranţa ca, la reuniunea şefilor de guvern din statele CSI, care va avea loc la Minsk, va reuşi să comunice direct cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, şi va reuşi să discute problemele prioritare de pe agenda comună şi să ajungă şi la anumite înţelegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe