Ţările BRIC, îngrijorate de procesul de selecţie al unui nou director al FMI

Economiile emergente - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu procesul de selecţie a noului director al Fondului Monetar Internaţional, subliniind că alegerea în funcţie de naţionalitate subminează legitimitatea instituţiei.
Epoch Times România
26.05.2011

Economiile emergente - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu procesul de selecţie a noului director al Fondului Monetar Internaţional, subliniind că alegerea în funcţie de naţionalitate subminează legitimitatea instituţiei.

Oficialii europeni consideră, însă, că un alt european trebuie să îl înlocuiască pe Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat săptămâna trecută, fiind acuzat de agresiune sexuală şi tentativă de viol, relatează BBC.

Ministrul francez de finanţe, Christine Lagarde, este consideră favorită pentru a-i urma la conducerea FMI.

Cei cinci directori executivi ai FMI care reprezintă grupul BRIC şi-au exprimat poziţia într-un comunicat comun. "Suntem îngrijoraţi de declaraţiile publice făcute recent de înalţi oficiali europeni, potrivit cărora poziţia de director general ar trebui să fie ocupată în continuare de un european", au spus ei.

"Criza financiară recentă, care a izbucnit în ţările dezvoltate, subliniază urgenţa reformării instituţiilor financiare internaţionale, pentru a reflecta rolul din ce în ce mai mare al ţărilor în curs de dezvoltare în economia mondială", au adăugat ei.

Corespondentul BBC la Washington afirmă că această declaraţie reprezintă o provocare directă faţă de Europa, iar dacă ţările BRIC se pot uni în spatele unuia dintre candidaţi, Consiliul de Administraţie al FMI, format din 24 de reprezentanţi, va avea de luat o decizie dificilă şi delicată din punct de vedere diplomatic.

Economiile emergente exercită de ani de zile presiuni pentru a avea o voce mai importantă şi un drept de vot mai mare în FMI.

Mai mulţi lideri europeni şi-au exprimat susţinerea pentru Lagarde. Ea ar urma să îşi anunţe oficial candidatura miercuri, înainte de reuniunea G8 ce va începe joi.

Dacă va fi confirmată în funcţie, ea va continua tradiţia ca un european să conducă Fondul, tradiţie stabilită în 1944.

Rajiv Biswas, economist şef pentru zona Asia-Pacific la organizaţia IHS Global Insight, a spus că este "furios" în legătură cu procesul de selecţie, spunând că este o relicvă din perioada post-colonialistă.

"Contravine tuturor principiile de bună guvernare ca o intituţie globală să aibă numai lideri din Europa", a declarat el. "Este complet inacceptabil în prezent", a adăugat el.

Biswas a subliniat că, în decurs de 10 ani, puterea economică a tuturor pieţelor emergente o va depăşi pe cea a ţărilor dezvoltate.

Ideea are mulţi susţinători în lume, inclusiv pe fostul economist şef de la FMI Kenneth Rogoff. El a atras atenţia că Fondul apelează adesea la economiile emergente pentru bani. "A trecut vremea în care trebuia să fie, în mod automat, un european", a afirmat el. "Ar trebui să fie cea mai bine calificată persoană şi, din moment ce a fost un european atât de mult timp, ar trebui să meargă în afara" vechiului continent de această dată, a adăugat expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor