Tăriceanu: Nu se poate ca agenda Parlamentului să fie dictată de Procuratură

Parlamentul României este supus unor presiuni, atacuri şi critici permanente din partea Ministerului Public şi a autorităţii judecătoreşti, susţine al doilea om în stat, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Nu se poate ca agenda Parlamentului să fie dictată de Procuratură în România, decât dacă vrem să adoptăm modelul sovietic de "democraţie", a declarat, vineri, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, politician care a intrat de nenumărate ori în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii pentru declaraţiile sale critice la adresa Justiţiei.

"În momentul de faţă noi discutăm despre statul de drept în România, dar este o caricatură ceea ce se întâmplă în România. Adică instituţia fundamentală democratică este supusă unor presiuni, atacuri şi critici permanente din partea Ministerului Public, din partea unei autorităţi judecătoreşti, într-o manieră care este inacceptabilă.

Nu se poate ca agenda Parlamentului să fie dictată de Procuratură în România, decât dacă vrem să adoptăm modelul sovietic de democraţie şi modelul rusesc actual în care serviciile secrete şi Procuratura conduc ţara. România se pare că se îndreaptă către această formulă", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Aşa zişii apărători ai statului de drept sunt, din perspectiva şefului Senatului, nişte oameni care nu înţeleg că derapajele democratice şi excesele la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor o să le ameninţe într-o bună zi inclusiv propria existenţă.

"Acest punct de vedere nu e punctul meu de vedere. Văd ce spun asociaţiile judecătorilor din România. Uitaţi-vă, semnalele de alarmă pe care le trag. Uitaţi-vă, decizia CCR care spune că serviciile au ajuns să îndeplinească rolul de organ de anchetă judiciară, ca nicăieri în lumea democratică. Lucrurile astea nu vă şochează puţin, nu vă pun probleme de conştiinţă până la urmă?", a adăugat Tăriceanu.

În opinia liderului ALDE, dacă o să slăbim din ce în ce mai mult puterea Parlamentului, atunci drumul către un soi de formulă de putere autoritară este deschis.