Tăriceanu: Iohannis forţează declanşarea unei crize politice

Gestul "nemotivat" al preşedintelui Klaus Iohannis de a refuza propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier "nu poate fi tradus decât ca un exces de putere extrem de păgubos", este de părere şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Prin refuzul de a o desemna pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier al României, preşedintele Klaus Iohannis doreşte să forţeze declanşarea unei crize politice, a acuzat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

"Doresc să fac câteva consideraţii care mi se par necesare pentru a avea deplina înţelegere a acestei decizii pe care preşedintele a luat-o astăzi, de a respinge nominalizarea PSD-ALDE pentru funcţia de premier. Lipsa oricărei motivaţii întăreşte bănuiala multora că preşedintele, de fapt, se angajează cu noi într-o luptă de putere", a precizat Tăriceanu.

Liderul ALDE este de părere că, prin decizia sa, preşedintele Iohannis sfidează practic votul dat de români la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

"Încă din perioada campaniei, i-am cerut să îmi spună dacă va respecta sau nu votul cetăţenilor. Nu am primit niciun răspuns. La întrevederea cu preşedintele la Cotroceni, domnia sa mi-a spus foarte direct că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a nu numi un premier din partea PSD şi pentru a evita aducerea PSD la guvernare.

Aceste afirmaţii nu au fost singurele care m-au pus pe gânduri. A spus că vrea să declanşeze un război total, lucru pe care azi îl vedem prinzând contur. I-am atras atenţia preşedintelui că trebui să privească la rezultatul alegerilor. Acest lucru îl ignoră în dorinţa de a arăta că poate să facă un exces de putere, un exces de autoritate", a punctat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului consideră că suntem în faţa unei realităţi pe care nu o dorim: se încearcă declanşarea unei crize politice majore.

"Va trebui să stăm să cumpănim foarte bine ce decizie vom lua pentru că dorim să nu băgăm România într-o criză politică. Preşedintele forţează declanşarea unei crize politice. Gestul nemotivat al preşedintelui nu poate fi tradus decât ca un exces de putere extrem de păgubos. (...) Probabil consideră că postura de lider al opoziţiei este menirea pe care o are ca preşedinte. Este total greşit acest lucru", a adăugat Tăriceanu.