Tăriceanu: Departamentul de Stat al SUA şi ambasadele, victime ale "fake news-urilor". S-ar fi informat de pe Facebook

Modificările legislative care au vizat legile Justiţiei şi codurile penale au provocat, pe lângă nemulţumirile interne, şi reacţii dure din partea unor entităţi precum GRECO, Departamentul de Stat al SUA, sau ambasadele mai multor state europene. Toţi aceşti actori internaţionali ar fi, potrivit liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, victime ale "fake news-urilor".
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Vedem în momentul actual şi trăim o epocă ce poate să fie etichetată simplu de tot: perioada sau epoca fake news, a ştirilor false, a atras atenţia, în cadrul unui interviu acordat Gândul.info şi Mediafax, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, întrebat despre reacţiile dure venite din interiorul şi exteriorul ţării pe tema modificărilor operate de coaliţia PSD-ALDE în domeniul Justiţiei.

"Aceste informaţii, cu ajutorul reţelelor de socializare, capătă o viteză de difuzare extraordinară care nu exista în trecut. Şi nu numai atât. Observăm că pe reţelele de socializare sunt echipe plătite care se ocupă cu aşa ceva, există motoare de accelerare care se folosesc contra cost de către cei care au interesul. (...) Sigur că mi-aş dori ca aceste îngrijorări să fie bazate pe lucruri concrete, pe realităţi şi nu pe informaţii false. Din păcate, că e vorba despre cetăţenii din stradă, că e vorba de unii din cei care fac parte din magistratură, în speţă procurorii, da, au ieşit unii în stradă, am înţeles că au fost şi studenţi. (...) Din păcate, observăm că ştirile false, dezinformările, distorsionările au luat o amplitudine foarte mare (...)", a declarat Tăriceanu.

Întrebat explicit dacă sunt Departamentul de Stat al SUA, GRECO şi cei şapte ambasadori ai unor state UE care au luat atitudine victime ale fake news-urilor, liderul ALDE a replicat:

"Constat cu regret că există o informare extrem, şi subliniez extrem, de superficială a celor care au luat poziţie din străinătate, bazându-se probabil pe ceea ce au citit pe Facebook. Dacă Facebook-ul este sursa informaţiilor lor, suntem într-o situaţie, aş spune, deplorabilă din punctul meu de vedere. (Vorbim) de toţi cei din străinătate. Stau şi mă întreb care este sursa informaţiilor. Vă întreb şi îi întreb pe toţi care ne vor urmări, din moment ce aceste legi nici măcar nu au fost traduse încă într-o limbă de circulaţie internaţională, cum puteau să analizeze corect, onest, conţinutul lor? Păi atunci răspunsul nu poate fi decât unul: din sursele publice, din ceea ce circulă în spaţiul public şi informal. Şi dacă aceasta este sursa de informare..."

Pentru a citi integral interviul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne