Tăriceanu: A nu fi la guvernare nu ştiu dacă poate fi considerată o pedeapsă pentru UDMR

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, fost premier al României, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că niciun partid politic nu este "abonat prin statut" la guvernare şi că nu poate fi considerat ca fiind o pedeapsă faptul că UDMR nu mai este în Guvern.
Călin Popescu-Tăriceanu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.06.2012

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, fost premier al României, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că niciun partid politic nu este "abonat prin statut" la guvernare şi că nu poate fi considerat ca fiind o pedeapsă faptul că UDMR nu mai este în Guvern.

"În ceea ce priveşte UDMR de a fi sau nu la guvernare, e un lucru care depinde de două părţi: depinde de noi şi de voinţa electoratului. Noi s-ar putea să vrem sau să nu vrem, dar electoratul s-ar putea să vrea sau să nu vrea. Deci trebuie să se întâlnească aceste două lucruri, pentru că nu e suficient să vrem noi şi să nu vrea electoratul şi invers. După părerea mea acesta e un lucru care trebuie discutat numai şi numai după alegeri, iar a nu fi la guvernare nu ştiu dacă poate fi considerat o pedeapsă pentru UDMR. Nu cred că trebuie discutat în aceşti termeni. Niciun partid din România nu este abonat prin statut la guvernare", a arătat Tăriceanu.

Acesta crede totuşi că "fiecare doarme precum îşi aşterne" şi că "asta s-a întâmplat cu UDMR-ul", care plăteşte acum pentru faptul de a nu se fi desprins de PDL.

"UDMR acum, după părerea mea, trage ponoasele acestei colaborări cu PD de care nu a ştiut să se desprindă, căruia nu a ştiut să-i pună piciorul în prag şi să le ceară să oprească această modalitate de comportament politic la care s-au asociat implicit. Şi, asta este în politică, în definitiv fiecare acum suntem la ora bilanţului şi se prezintă în faţa electoratului cu realizările şi cu plusurile dar, din păcate, şi cu minusurile. Şi trebuie să constatăm, şi o spun cu regret, pentru că am solicitat nu o dată partidului maghiarilor din România, UDMR, să iasă de la guvernare, să se desprindă de PDL tocmai din cauza practicilor care constituiau, permanent, un derapaj de la toate normele de democraţie din România", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.

El a spus că într-o societate democratică, pluralistă există şi momente în care partidele sunt la putere, iar apoi în opoziţie şi că deşi a avut o colaborare excelentă cu UDMR pe vremea când era prim ministru, nu poate fi partizanul poziţiei adoptate de Uniune în ultimii patru ani.

"În perioada în care am fost prim ministru, am avut o colaborare nu bună, ci foarte bună cu UDMR, în ansamblu, cu liderii UDMR, o colaborare exemplară. Respectul meu pentru domnul Frunda nu este unul declarativ, pentru că în momentul în care am fost prim ministru prima persoană căreia i-am solicitat să fie ministru al Justiţiei a fost domnul Frunda. Acest lucru nu înseamnă însă că accept sau sunt partizanul liniei pe care a adoptat-o UDMR în ultimii 4 ani. După părerea mea UDMR a făcut o alegere care, într-un fel, era normală şi firească, să încerce să fie la guvernare pentru a rezolva problemele comunităţii maghiare, dar în acelaşi timp trebuia să aibă tăria şi forţa morală de a desprinde de Partidul Democrat, în momentul în care discursul politic al PD a început să se orienteze către populism şi demagogie", a susţinut Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor