O comoară spaniolă scufundată găsită în largul coastei Florida Keys, animă o licitaţie

Smarald aparţinând colecţiei Atocha, găsită după descoperirea unei epave spaniole. Bijuteria este estimată la o valoare între 150.000 şi 250.000 USD. (Prin bunăvoinţa casei Sotheby)
Katy Mantyk
04.02.2013

NEW YORK - Două nave spaniole încărcate cu bunurile unor nobili ce se întorceau în Spania împreună cu armada, în 1622, nu au trecut de Florida Keys. Se crede că cel puţin una dintre nave a fost scufundată de o furtună.

Se întâmpla în urmă cu aproape 400 de ani. Nava scufundată a fost găsită de către o echipă de scafandri care caută epave. Numai în visele lor şi-au putut imagina ceea ce au găsit când au intrat în corpul navei.

O bijuterie din aur încrustată cu un smarald columbian, datând din perioada Renaşterii, a fost recuperată de pe galionul spaniol scufundat, Nuestra Senora de Atocha. Aceasta s-a aflat printre celelalte bunuri fascinante oferite spre vânzare în cadrul licitaţiei Sotheby's sale of Masterworks, vineri 1 februarie în New York, în timpul Old Masters Week. Se estimează că această comoară se va vinde pentru o sumă 150.000 şi 250.000 de dolari.

Descrierea istoriei din Sotheby's

Nava Atocha era comandată de Casa de Contractación, o agenţie guvernamentală spaniolă, care a încercat să reglementeze explorarea şi eforturile spaniole de colonizare şi a fost numită după Fecioara de la Atocha, al cărei altar din Madrid era vizitat cu regularitate de regii spanioli.

Nava a fost construită în Cuba şi, după nefaste încercări de a părăsi şantierul naval din cauza unor reparaţii necesare, ea a traversat în cele din urmă Atlanticul şi a ajuns în Spania târziu, în 1620.

În continuare, în Cartagena, Columbia şi Portobelo, Panama, galionul a fost încărcat cu obiectele personale ale familiilor nobile şi ale celorlalţi pasageri care călătoreau cu armada, pentru a se întoarce în Spania.

Flota şi-a început călătoria spre Spania, cu diverse mărfuri şi pasageri, pe 4 septembrie 1622, în mijlocul sezonului uraganelor. Atât Atocha cât şi Santa Margarita au navigat doar până în Florida Keys, înainte de a da peste o furtună ce le-a scufundat de-a lungul recifelor.

În anii 1960, Mel Fisher, un scafandru interesat în descoperirea epavelor, a început explorarea apelor din largul coastei Floridei în căutarea navelor spaniole pierdute în zonă. În 1985, echipa a descoperit corpul principal al Atocha şi comoara sa ascunsă, inclusiv obiecte de argint şi de aur, lingouri, instrumente ştiinţifice şi sute de smaralde brute şi bijuterii din aur încrustate cu pietre preţioase.

Dintre elementele recuperate de pe galionul naufragiat, această bijuterie uimitoare este una dintre cele mai importante. Dimensiunea şi calitatea smaraldului combinate cu măiestria aurarului sunt dovezi că această bijuterie a fost făcută pentru o persoană nobilă din societatea spaniolă.

Expoziţia va fi expusă începând cu 25 ianuarie, la galeriile Sotheby's din New York.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor